glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Înalta Curte de Casație și Justiție respinge cererea de revizuire a lui Mircia Muntean

Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a cerut instanței supreme revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la patru ani, cu suspendarea executării pedepsei, fiind acuzat de „abuz în serviciu”. Ieri, la al doilea termen de judecată, magistrații au respins cererea fostului edil. Hotărârea nu este definitivă, ci poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

Ajuns la închisoare, în luna aprilie 2017, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul „Alcoolul la volan”, Mircia Muntean își pune ultimele speranțe în acest proces de revizuire a dosarului care a cântărit cel mai greu în aplicarea sentinței de 6 ani de închisoare, cu executare, dictată de completul de cinci judecători ai ÎCCJ. În dosarul „Alcoolul la volan”, din condamnarea de șase ani primită, patru sunt pentru dosarul „Abuzul în serviciu”. Ieri, magistrații au avut de soluționat cererea de revizuire depusă de Muntean împotriva sentinţei prin care a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu. Soluția dată nu este însă în favoarea fostului edil al Devei. Totuși, acesta mai are încă o șansă: apelul. „Respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curții Constituționale a României. Respinge ca inadminisibilă cererea de revizuire. Cu termen de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței.

Anul acesta, edilului Devei i-a fost respinsă o cerere de contestație la executare, atât în instanţa de fond, cât și în cea de recurs. Contestația făcea referire la aceeași sentință de condamnare la patru ani cu suspendare, pronunțată de ÎCCJ, dar Tribunalul București, respectiv Curtea de Apel București, nu a luat în discuție fondul cauzei.

Admiterea cererii l-ar ajuta pe fostul primar, ajuns după gratii

Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, a fost încarcerat în Penitenciarul Aiud, acolo unde își ispășește pedeapsa de șase ani de închisoare. În cazul în care cererea de revizuire a dosarului de abuz în serviciu îi va fi admisă, există posibilitatea ca pedeapsa să-i fie diminuată. Magistrații ICCJ vor lua în discuție cererea de revizuire, ținând cont și de Decizia nr. 405/2016 a Curții Constituționale care nuanțează definiția infracțiunii de „abuz în serviciu”, pentru care a fost condamnat Mircia Muntean.

Tags