glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Ideea unei statui ecvestre a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara provoacă o nouă dispută

Anunţul potrivit căruia Primăria Hunedoarei ar fi dispusă să cheltuiască 2,8 milioane de lei pentru o statuie ecvestră a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara a „inflamat spiritele” mai ales în mediul on-line. Primarul spune că s-a retras din comisia care se ocupă de proiect, procedura a fost anulată, dar precizează că nu renunţă la idee.

Pe reţelele de socializare, în ultimele două săptămâni, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, a fost criticat din cauză doreşte să realizeze o statuie ecvestră a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, bugetul stabilit pentru întreaga lucrare fiind stabilit la suma de 2,8 milioane de lei. Simplii cetăţeni (cu sau fără antipatii politice) au reclamat că în oraş încă sunt destule străzi neasfaltate, iar Primăria doreşte să cheltuiască bani serioşi pentru o statuie. Reprezentanţii unor partide de opoziţie nu au ratat „mingea ridicată la fileu”, distribuind postări pe această temă ori de câte ori au avut ocazia.

Procedură anulată

Primarul Hunedoarei spune că, deocamdată, procedura de concurs care ar fi trebuit să parcurgă una dintre etape până la data de 28 martie anul acesta a fost anulată, iar el s-a retras din comisie. Bobouţanu spune şi de unde a plecat ideea: „Prin 2017 a venit în audienţă domnul Benone Olaru, hunedorean, sculptor, stabilit în Italia. El mi-a atras atenţia că dintre toţi domnitorii importanţi ai României doar Iancu de Hunedoara nu are o statuie ecvestră. Am adus apoi această problemă şi în atenţia Consiliului Local. Anul trecut s-au început demersurile legale pentru realizarea unei statui ecvestre. Artiştii plastici consultaţi au spus că va fi nevoie de un buget de cel puţin 5 milioane de lei. Eu le-am răspuns că, sub nici o formă, nu vom putea cheltui mai mult de 3 milioane de lei. Apoi s-a constituit o comisie de concurs, cu mine ca preşedinte, ca ordonator de credite, şi specialişti în domeniu. Zilele trecute am decis să mă retrag din această comisie, iar rolul de preşedinte al ei să fie preluat de domnul Dican – vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Am decis astfel pentru că într-un asemenea concurs de idei este bine să evalueze doar specialiştii în domeniu”.

„Iancu de Hunedoara merită o astfel de statuie, la fel şi oraşul”

Dan Bobouţanu adaugă însă că procedura concursului de idei pentru o statuie ecvestră a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara se va relua. „Câştigătorul concursului va face lucrarea. Dar asta în urma unei negocieri cu Primăria. În întregul buget trebuie să intre şi soclul statuii, dar şi amenajarea peisagistică. Rezultatul concursului va fi, de asemenea, prezentat publicului, iar forul care va decide dacă această statuie se va face sau nu este Consiliul Local. Ştiu că mi se reproşează că eu propun să cheltuim nişte bani pentru o statuie, dar nu sunt străzi asfaltate. Infrastructura stradală din zonele principale ale oraşului e foarte bună, iar de asfaltat vom continua să asfaltăm. Să nu uităm că vorbim despre cel mai important apărător al creştinătăţii din Evul Mediu. În acelaşi timp este vorba şi despre consolidarea identităţii istorice şi culturale a oraşului Hunedoara. Bine că există statui ecvestre cu Iancu de Hunedoara în Ungaria sau prin alte părţi, dar nu există la Hunedoara. Castelul Corvinilor, construit în mare parte de Iancu de Hunedoara, ne-a adus doar anul trecut la bugetul local 6 milioane de lei. O statuie a lui Iancu de Hunedoara nu merită 3 milioane? Iancu de Hunedoara merită o astfel de statuie, la fel şi oraşul”, a adăugat primarul.
Oraşul deţine, de la mijlocul anilor ’90, o statuie a lui Iancu (Ioan) de Hunedoara, însă este vorba despre o lucrare care a generat şi generează fel de fel de comentarii, cele mai multe plecând de la poziţia (non-combativă) în care domnitorul îşi ţine sabia. Aceasta ar urma să fie mutată în zona Castelului pentru a lăsa loc statuii ecvestre.