glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Hunedoara, judeţul drumurilor multe, lungi şi proaste

Inventarul drumurilor judeţene finalizat recent de Consiliul Judeţean demonstrează, încă o dată, că infrastructura din zonă lasă de dorit. Un judeţ care se doreşte a deveni „turistic” se prezintă în faţa vizitatorilor cu sute de kilometri de drumuri proaste.

În toamna anului trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a demarat, prin Direcţia Tehnică şi de Investiţii din cadrul instituţiei amintite, inventarierea tuturor drumurilor pe care le are în administrare. Cifrele sunt, oarecum, suprinzătoare.

O treime bune, o treime „medii”, restul – proaste

 

În total, în Hunedoara există acum 1.325 de kilometri de drumuri judeţene (nu 1600 cum spunea Mircea Moloţ, cu ani în urmă, nici 1500 cum spuneau unii dintre cei care i-au urmat în funcţie din 2014 încoace). Doar o treime din lungimea drumurilor judeţene sunt considerate a se afla într-o stare bună de către specialiştii CJ Hunedoara, mai precis, 455 de kilometri. Conform inventarului, 232 de kilometri se află într-o stare „medie” de uzură. Raportul nu face nicio referire clară la drumurile în stare proastă sau chiar deplorabilă. Facem scăderile care se impun şi rezultă 438 de kilometri de drumuri judeţene greu de parcurs (unele imposibil de parcurs în anumite perioade ale anului).

 

Altă clasificare

 

Conform aceloraşi date centralizate de către Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Hunedoara, doar jumătate dintre drumurile aflate în administrare (593 de kilometri) sunt realizate cu beton asfaltic (adică au o structură mai complexă). 272,9 kilometri de drumuri judeţene sunt acoperite cu un covor asfaltic uşor (care se deteriorează, de regulă, foarte repede, mai ales când este supus presiunii roţilor unor camioane), iar aproximativ 85 de kilometri de drumuri judeţene sunt făcute cu plăci betonate. În 2018, în Hunedoara mai avem 230 de kilometri de drumuri judeţene pietruite şi 140 de kilometri de drumuri de pământ. Nu o spunem noi, ci inventarul oficial al Consiliului Judeţean.

 

Viitorul nu sună bine (deloc)

 

Pentru următorii trei ani CJ Hunedoara va reuşi, în mod sigur, să schimbe felul în care arată drumurile judeţene doar pe aproximativ 90 de kilometri: cei 75 de kilometri de pe Culoarul Mureş – Nord şi cei aproximativ 15 kilometri dintre Hunedoara şi Călan. Ambele proiecte beneficiază de finanţare europeană. În rest, CJ Hunedoara are anual programe de investiţii dar, din lipsa banilor, acestea acoperă prea puţin din „necesar”. Costul unui kilometru de drum judeţean reabilitat „ca la carte” se apropie de 1 milion de euro. Nici cu 400 de milioane de euro (sumă la care conducerile trecute şi actuale ale CJ nici nu pot visa) nu s-ar putea reabilita şi/sau moderniza toate drumurile din administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.