glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Hunedoara a înghețat. La propriu. Oameni ai străzii, duși la spitale din cauza frigului năprasnic

Sfârșit de săptămână cu multe grade minus. Așa cum prevedeau meteorologii, gerul năprasnic s-a abătut peste România și, implicit, peste județul Hunedoara. Ieri dimineață, în municipiul Deva, s-au înregistrat -20 de grade Celsius, iar temperaturile vor fi foarte scăzute și în zilele următoare.

Toată țara este cuprinsă de ger, iar, în zilele următoare, temperaturile pot ajunge chiar și la minus 25 de grade. Un cod galben de ger năprasnic este valabil inclusiv luni, și în județul Hunedoara. Potrivit meteorologilor, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a ţării, atât ziua, cât şi noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între -16 şi -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade. Specialiștii avertizează că vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Oamenii străzii, cei mai afectați de ger

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cea mai geroasă din acest an, iar acest lucru s-a văzut și prin faptul că mai mulți oameni ai străzii au fost duși fie în adăposturi, fie la spital, din cauza temperaturilor scăzute. În Deva, gara s-a transformat într-un adevărat refugiu pentru boschetari, care se încălzesc lângă calorifere. Doi dintre aceștia au fost transportați la spital cu ambulanța, iar alți doi, din Petroșani, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Medicii Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara se asigură, în permanență, că nu există cazuri grave. „Periodic, ambulanțele Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, atunci când se întorc de la solicitări și trec prin zonele în care se cunosc că sunt cazuri sociale, opresc pentru a vedea dacă aceștia au nevoie de ajutor”, a declarat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara. Din fericire, până în prezent, în județ, nu s-au înregistrat cazuri grave de hipotermie și nici decese.

Cum să ne ferim de frig

Gerul extrem aduce multe probleme, de aceea trebuie să ne protejăm cum putem mai bine. Medicii atenționează că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică, precum somnolență, pierderi de memorie sau dificultăți de vorbire. În perioadele cu temperaturi scăzute medicii recomandă populației să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice. Potrivit medicilor, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, este recomandat ca oamenii să evite deplasările în aer liber, dacă nu s-au îmbrăcat corespunzător, adică dacă nu au căciulă, mănuși și ghete călduroase. Și asta pentru că extremitățile sunt foarte sensibile la ger și pot apărea foarte ușor degeraturile. O atenție specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără climatizare și neechipate corespunzător. Specialiștii mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuințelor și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, precum și asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi. Atenție și la supraîncălzirea atmosferei din locuință, pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară.

Tags