glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Hunedoara, din nou sub cod galben de ploi torențiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată pentru 22 de judeţe din centrul, nordul şi estul ţării. Atenționarea este valabilă până luni seara.

Potrivit ANM, începând de duminică, de la ora 14:00, până luni, la ora 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul şi estul Transilvaniei, în vestul Moldovei, local în Maramureş, precum şi în zonele montane. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri/mp şi izolat 50 – 60 de litri/mp. Se vor afla în totalitate sub cod galben 12 judeţe, respectiv Maramureş, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, şi parţial 10 judeţe: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prognoză.

Avertizare de inundații

Debitele râurilor vor fi, în general, în creştere zilele următoare din cauza precipitaţiilor prognozate, fiind posibile şi depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă în perioada 29 iulie – 4 august 2018. Până luni la ora 24:00, râurile din județul Hunedoara sunt vizate de un cod galben de inundaţii. „În prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte. În partea a doua intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare”, se arată în prognoza hidrologică.