glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

(GALERIE FOTO) Meditații despre viaţă împărtăşite de Dora Molnar, la „Jos pălăria”

Seria evenimentelor editoriale a continuat, ieri, la cafeneaua culturală din Deva cu o dublă lansare de carte. Cu sinceritate și sensibilitate aparte, Dora Eugenia Molnar a oferit celor prezenți meditații profunde despre filosofia vieții, prin prezentarea volumelor „Despre oameni. Viață, vise și speranță” și „Nemuritoarele iubiri. Gelozie, dragoste și ură”.

Mai mulți pasionați de lectură au trecut, ieri după-masă, pragul Cafenelei dependente de cultură „Jos pălăria” din Deva pentru a lua parte la lansarea celor două volume a clujencei Dora Eugenia Molnar. Intitulate „Despre oameni. Viață, vise și speranță” și „Nemuritoarele iubiri. Gelozie, dragoste și ură” volumele au apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, primul în anul 2016, al doilea în 2017. Textele autoarei oferă, cu o sinceritate extraordinară, meditații profunde dintr-o vastă paletă tematică, ce construiesc o veritabilă filosofie a vieții în care timpul, prietenia adevărată sau cea falsă, dragostea, ura, relația cu părinții, amintirea copilăriei, dorința de evadare, pasiunea pentru citit și scris, lumea în care trăim, valorile morale sunt doar o infimă parte din subiectele ce se constituie în mici eseuri sau grupaje de versuri.

Experiența vieții transpusă în cuvinte

Dora Eugenia Molnar nu vine din lumea literară, ci este ceea ce s-ar putea numi un om obișnuit, un om care se află la vârsta deplinei maturități și a dorit să așeze în pagini de carți experiența unei vieți, a dorit să transpună în cuvinte gânduri despre tot ce înseamnă viață. Acest lucru îl mărturisește încă din primele rânduri ale volumului său de debut, „Despre oameni. Viață, vise și speranță”: „Cine sunt eu? E simplu și totuși complicat. Sunt un suflet greu încercat, rănit de prea multe ori, dar care găsește mereu puterea de a merge mai departe. Un suflet de femeie care iubește oamenii și viața, care nu-și pierde nicicând speranța, o femeie care are visuri de împlinit și țeluri de atins, o femeie modestă și cu mult bun simț, o femeie care respectă, dar și pretinde respect”. „Primul volum este despre viața mea personală, despre trăirile și întâmplările prin care am trecut, despre oameni în primul rând. Cel de-al doilea este un roman epistolar, cu mai multe povestiri despre iubire, dragoste, gelozie și ură – sentimente cu care fiecare om se confruntă în viață. Eu am trecut prin foarte multe încercări, m-am confruntat cu nenumărate probleme și obstacole dar, totuși, am rămas o fire optimistă. De aceea am văzut neaparată nevoia de a scoate aceste cărți și de a le prezenta publicului din Deva, tocmai pentru ca indiferent de greutăți și nevoi, oamenii trebuie să rămână optimiști și să nu-și piardă niciodată speranța și încrederea. Următorul volum al meu va fi tot despre iubire, dar de această dată se va numi <Iubiri interzise>”, a afirmat Dora Molnar.