glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

(GALERIE FOTO) Biblioteca Județeană a sărbătorit „Mica Unire”

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată și în acest an de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Zeci de elevi și profesori de la colegiile și liceele din Deva împreună cu reprezentanții instituției de cultură „au dat mână cu mână” și au pornit, cu steaguri tricolore în mâini, într-o procesiune prin centrul orașului, în acordurile Horei Unirii.

Municipiul Deva a îmbrăcat, ieri, straie de sărbătoare. Biblioteca Județeană a sărbătorit ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, printr-o suită de manifestări cultural-educative. Ieri, lângă statuia împăratului Traian din Piața Unirii, reprezentanții Bibliotecii Județene s-au întâlnit cu profesori și elevi de la colegiile, liceele și școlile din Deva, iar „înarmați” cu steaguri tricolore în mâini, au pornit într-o procesiune, în acordurile Horei Unirii, pe strada 1 Decembrie 1918. În fața plăcii comemorative amplasate pe Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, placă ce amintește popasul lui Alexandru Ioan Cuza din 14 februarie 1866, în drumul său spre exil, o delegație formată din președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara, și mai mulți directori de unități de învățământ au depus o jerbă de flori în memoria lui Alexandru Ioan Cuza.

Hora Unirii, în curtea Bibliotecii

Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania”. „Este al nouălea an când toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiționala și îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaște vârstă și care a fost iubit de zeci de generații de români. Ea nu este un simplu cântec, ea este un crez și un legământ pe care fiecare român îl face în fața poporului său, în fața Patriei. Pentru că toți cei cu inima română trebuie să fie uniți, toți cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea țării, mai ales atunci când țara trece prin momente grele, toți cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate și unitate”, a declarat Sebastian Bara. În continuare, au fost vizionate expozițiile de carte dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, organizate la Sala de Lectură, Secția Împrumut Carte pentru Copii, Secția de Împrumut, Secția de Artă și Carte Franceză și la filialele bibliotecii. După acest moment, elevii din ciclul primar au luat parte la o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, a făuritorilor acesteia și sublinierea importanței acestui eveniment crucial în istoria României. La final, au fost adresate întrebări din prezentări, iar răspunsurile corecte au fost recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de bibliotecă.