glasul-hd.ro Web analytics


Sport

Fotbal judeţean cu destule incertitudini în intersezon

Cu o lună înainte de startul oficial al ediţiei 2017 – 2018 a Campionatului judeţean Hunedoara pentru ligile a patra şi a cincea, veştile care vin de la echipele din cele două eşaloane sunt amestecate, adică bune pentru unele şi rele pentru altele. Desigur, problemele care apar sunt – lucru practic generalizat în întreg sportul românesc – exclusiv de natură financiară. Îngrijorător este faptul că unele grupări par să fi pierdut deja lupta pentru supravieţuire şi sunt în pragul desfiinţării.

Anul acesta Liga a patra va începe sâmbătă, 26 august, la fel ca şi Liga a treia, iar Liga a cincea cu o zi mai târziu, duminică, 27 august, a hotărât Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Hunedoara. Comitetul Executiv al forului conducător al fotbalului judeţean a stabilit şi termenul limită de înscriere în cele două competiţii pe care le organizează AJF, Ligile 4 şi 5, pe data de 11 august, cu aproximativ două săptămâni înainte de prima etapă de campionat.

12, 14 sau 16 echipe în Liga a patra

Să menţionăm pentru început că în sezonul precedent 2016 – 2017 Liga a patra judeţeană a fost completată in-extremis pentru a ajunge la un număr par de echipe, 12. Atunci CS Vulcan a anunţat că se retrage chiar înainte de termenul limită de înscriere, iar CS Municipal Hunedoara i-a luat locul în urma unei decizii de afilierire provizorie luată de AJF, motivul fiind acela de a nu avea o competiţie cu număr impar de formaţii, în care la fiecare etapă una dintre ele este nevoită să stea.

Pentru viitoarea ediţie de campionat s-au vehiculat nişte variante optimiste (poate totuşi mult prea optimiste), în care Liga 4 Hunedoara ar fi urmat să aibă 14 sau chiar 16 formaţii la start. Concret, se vorbea despre reînfiinţarea echipei secunde a lui CNS Cetate Deva (din Liga a treia), lucru care în momentul de faţă pare cert prin renunţarea la preconizatele grupe de juniori republicani A şi B ale clubului devean, noua Cetate Deva II urmând să fie înscrisă în acest al patrulea eşalon. Apoi, fapt rarisim în ultimii ani, când echipele din liga a cincea s-au ferit ca dracul de tămâie să promoveze în eşalonul superior, de data aceasta cel puţin una dintre ele va face pasul respectiv. Aceasta este CSM Dacia Orăştie, campioana Ligii a cincea din ediţia trecută, care se va înscrie în liga a patra, ceea ce nu poate decât să ne bucure fie şi numai gândindu-ne la îndelungata tradiţie a fotbalului orăştian la nivelul diviziei B. Cu aceste două formaţii am avea 14, iar variantele optimiste de care pomeneam mai sus adăugau pretendentelor la un loc sub soarele ligii a patra şi pe AS Măgura 2010 Pui şi/ sau AS Sântămăria Orlea, locurile 2, respectiv 3 în liga a cincea din campionatul trecut.

Liga  a patra poate şi pierde echipe, nu doar adăuga

Însă – şi aici am ajuns din păcate la partea goală a paharului – nu toate formaţiile care au evoluat în sezonul trecut par a avea suflu să mai continue încă un sezon în liga a patra. Cel mai şocant caz îl reprezintă Jiul Petroşani, fostă ani la rând prim divizionară, nume care a însemnat ceva în fotbalul românesc, nu doar în cel judeţean. Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă clubul, echipa a rămas pur şi simplu fără jucători seniori, plecaţi la alte echipe. Este practic exclusă continuarea activităţii la echipa de seniori doar cu juniorii, lucru care s-a mai încercat şi de către alţii cu rezultate dezastruoase. Nu doar că înfrângerile la scoruri gen 10 – 0 îi demoralizează pe aceşti copii, care la un moment dat se lasă pur şi simplu de fotbal în aceste condiţii, dar şi accidentările care pot apărea în duelurile inegale cu seniorii altor echipe le pot periclita nu numai cariera fotbalistică, ci şi sănătatea. Jiul Petroşani este aşadar la un pas de desfiinţare, pentru că e greu de crezut că va apărea peste noapte fie un lot întreg de seniori, fie un miraculos investitor salvator care să preia clubul, fie – la fel de greu de crezut – finanţarea necesară pentru alcătuirea unei noi echipe din partea autorităţilor locale.

O altă echipă care este pe punctul de a nu mai activa şi în sezonul viitor al ligii a patra este Metalul Crişcior Brad, echipă care în ediţia trecută a găsit resursele necesare pentru a termina competiţia, însă participarea ei la campionatul care începe la sfârşitul lui august este sub un foarte mare semn de întrebare.

Reveniri în Liga a cincea, dar şi excluderi

În momentul de faţă sunt certe doar revenirile în liga a cincea a două formaţii, Gloria Geoagiu şi Unirea General Berthelot, care şi-depus cereri oficiale de înscriere. Prima a fost dezafiliată provizoriu anul trecut, iar cea de-a doua acum doi ani de către AJF Hunedoara. Acest eşalon a şi pierdut însă două echipe în sezonul 2016 – 2017. Acestea au fost ACS Dacia Boşorod, exclusă din campionat, şi Mureşul Pricaz, care s-a retras după tur, toate rezultatele meciurilor din retur fiindu-i omologate 0 – 3 „la masa verde”.

Să mai amintim că în sezonul trecut am avut parte şi de o reafiliere provizorie – AS Sargeţia Bretea Română, de o reorganizare sub forma unui club municipal – CS Vulcan din Liga 4 a devenit CSM Mihai Viteazu Vulcan din Liga 5 – şi de o dezafiliere provizorie asupra căreia s-a revenit – Santos Boz, care în cele din urmă a evoluat în Liga a cincea.

În concluzie, ne putem aştepta şi pentru sezonul 2017 – 2018 la măsuri de acest gen. Deocamdată, aşa cum am arătat mai sus, avem parte în momentul de faţă de multe semne de întrebare în cele două campionate judeţene.

Transferuri şi înscriere în campionat

„Perioada de transferări stabilită de FRF este:

Liga IV, Liga V, Juniori A1, Juniori C, D. E 3 iulie – 4 septembrie 2017,

Juniori Gh. Ene şi Gh. Ola până cu 48 ore înainte de începerea competiţiilor.
Echipele care doresc să participe în ediţia de campionat 2017 – 2018 trebuie să înainteze cererile de înscriere în campionat după cum urmează:
– Liga IV până la data de 11 august 2017
– Liga V până la data de 11 august 2017
– Juniori C, D, E până la data de 18 august 2017
Cererea de înscriere în campionat (se găseşte pe site http://ajfhunedoara.wgz.ro/ la secţiunea Formulare utile) trebuie să fie însoţită de:
– dovada de achitare a taxei de participare;
– copie CIS;
– formularul de actualizare a datelor (se găseşte la secţiunea Formulare utile);
– dovada că nu are datorii la AJF;
– copie după licenţa antrenorului (se admit doar antrenori cu minim licenţa C UEFA).”

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara

Clasament Liga a patra Hunedoara 2016 – 2017

 1. Inter Petrila 53 puncte
 2. Şoimul Băiţa 45
 3. Retezatul Haţeg 45
 4. Hercules Lupeni 45 *
 5. CS Hunedoara 43
 6. Aurul Brad 41
 7. Aurul Certej 32
 8. Victoria Călan 28 *
 9. Jiul Petroşani 19
 10. Universitatea Petroşani 14
 11. Metalul Crişcior Brad 5
 12. Minerul Uricani 5

notă:

* Hercules Lupeni şi Victoria Călan câte trei puncte penalizare

Clasament Liga 5 Hunedoara 2016 – 2017

 1. CSM Dacia Orăştie 74 puncte
 2. AS Măgura 2010 Pui 70
 3. AS Sântămăria Orlea 58
 4. CS Comunal Ilia 50
 5. AS Zarandul Crişcior 42
 6. CSM Mihai Viteazu Vulcan 42
 7. AS Berianul Beriu 41
 8. Victoria Dobra 37
 9. AS Cerna Lunca Cernii 36
 10. AS Sargeţia Bretea Română 35 *
 11. AS Mureşul Pricaz 32 ***
 12. CS Ghelari 31
 13. AS Ponorul Vaţa 23
 14. AS Santos Boz 12 **
 15. ACS Agrocompany Băcia 10

note:

* Sargeţia Bretea Română şase puncte penalizare

** Santos Boz nouă puncte penalizare

*** Mureşul Pricaz exclusă din campionat

Tags
Back to top button
Close
Close