glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Florin Oancea, ultimatum pentru firma de salubritate: 15 iulie

Primarul Devei ameninţă că va cere rezilierea contractului cu operatorul de salubritate. Brai-Cata spune că îşi respectă obligaţiile contractuale

O nouă dispută a izbucnit între reprezentanţii Primăriei Deva şi cei ai companiei Brai – Cata, firma care se ocupă cu ridicarea şi transportul gunoiului menajer în aproape tot judeţul (cu excepţia Văii Jiului). Oancea spune că, dacă situaţia privind ritmul colectării gunoiului nu se va remedia, va propune ADI “Deşeuri” rezilierea contractului cu Brai – Cata. Operatorul de salubritate susţine că respectă graficul de colectare, dar volumul mare de deşeuri şi programul deponeului de la Bârcea (operat de altă firmă) îi creează probleme.

Miercuri, Primăria Devei a anunţat că prin Poliţia Locală a amendat pentru a patra oară (din ianuarie şi până acum) operatorul de salubritate Brai-Cata SRL. De data aceasta pentru că nu ar fi ridicat gunoiul de pe străzile Lucian Blaga şi Aurel Vlaicu conform graficului. De data aceasta amenda Primăriei a fost de 700 de lei, aproape simbolică în comparaţie cu amenzile de 2.000 de lei aplicate lunile trecute, din acelaşi motiv. „SC Brai-Cata SRL a încălcat prevederile contractuale stabilite în contractul cadru şi graficul de ridicare a deşeurilor menajere, provocând disconfort cetăţenilor municipiului Deva şi încălcând normele de protecţie a mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei (…) Primăria Municipiului Deva va sesiza conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi pe cea a ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara pentru a le aduce la cunoştinţă faptul că operatorul de salubritate este depăşit de situaţie şi  trebuie luate măsuri urgente pentru a stopa transformarea Devei într-o groapă de gunoi” se arată în comunicatul Primăriei Deva publicat miercuri.

Brai – Cata, prima reacţie

În replică, la solicitarea „Glasului Hunedoarei”, reprezentanţii operatorului de salubritate au transmis miercuri seara un punct de vedere în care arată că programul prea scurt de la deponeul ecologic şi volumul mare de deşeuri ar fi de vină: “Braicata face salubrizare în Deva! Marţi dimineaţa au fost colectate deşeurile din Deva, conform programului de colectare. Operatorul de salubritate face tot posibilul ca să ţină orasul curat, având în vedere ritmul în care se produc deşeuri menajere, dar și deşeuri reciclabile. Cum se desfăşoară colectarea deşeurilor în Deva: se colectează deşeurile pe fracţii şi se transportă la centrul de management integrat al deşeurilor (deponeul de la Bârcea – n.red.), unde programul este doar până la ora 18.00. Datorită volumului mare de deşeuri, programul poate dura mai mult de o zi. Precizăm că zilele de colectare ale deşeurilor sunt respectate de către firma Braicata”.

Oancea: „Dacă nu, la revedere!”

Pentru că miercuri a fost plecat din Deva, joi, primarul Devei, Florin Oancea, a ţinut să organizeze şi o conferinţă de presă pe tema problemelor referitoare la ritmul de colectare a deşeurilor menajere. „Prin ADI «Deşeuri» noi avem posibilităţi limitate de acţiune, dar vom acţiona pentru că, atâta timp cât eu, ca primar, decontez în faţa devenilor, vreau să ştiu că cel care răspunde îşi îndeplineşte clauzele contractuale. Dacă nu, fără supărare să ne lase că poate are mult de lucru în altă parte. Termenul de conformare este 15 iulie . Dacă în data de 16 iulie (şi nu vreau să fie o chestie de moment)… Dacă vor face doar pe o perioadă scurtă de timp… . Dacă se vor mobiliza şi vor respecta contractul, bună pace. Dacă nu, la revedere! Voi solicita ADI Deşeuri convocarea unei şedinţe în care să se discute şi să se voteze rezilierea contractului cu operatorul. Este un ultimatum. Nu vreau să o interpreteze ca o ameninţare ci ca o realitate. Nu mă interesează cine este operatorul, mă interesează ca acel operator să-şi respecte clauzele contractuale”.

„Glasul Hunedoarei” a încercat şi ieri să obţină o nouă reacţie din partea Brai – Cata, în urma declaraţiilor făcute de Florin Oancea, însă aceasta nu a apărut până la ora închiderii ediţiei tipărite.

Back to top button