glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Farmacia din grădină – Roşia

Din punct de vedere botanic, roşia este un fruct, cultivată la aproape toate latitudinile, ocupând o treime din terenul consacrat legumelor.

Roşiile sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, sunt utile în hipoaciditate, stimulează secreţia gastrică, precum şi pancreasul; îmbunătaţesc digestia (fiind utile în caz de indigestie, lipsa poftei de mâncare în special la copii, anorexie, constipatie). În acelaşi timp, roșiile sunt şi o sursă excelentă de vitamina A și vitamina K, seleniu și magneziu, cantități moderate de folați, precum tiamina, niacina, riboflavina. Ele conțin, de asemenea, și cantități mici de fibre, care ajută digestia, seleniu și magneziu. Consumul de roșii ajută absorbția fierului din alimente datorită conținutului mare de vitamina C. Roşiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regăsit şi în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut de roşii încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat. Beneficiile consumului de fructe şi legume de toate felurile, inclusiv al roşiilor sunt impresionante. Pe măsură ce proporţia de alimente vegetale din dietă creşte, riscul de boli de inimă, diabet şi cancer scade semnificativ. Iată o serie de boli care pot fi combătute cu ajutorul consumului de roşii: roşiile pot ajuta la combaterea formării de radicali liberi cunoscuţi sub altă formă drept una dintre cauzele principale ale dezvoltării celulelor cancerigene, ajută la restaurarea hidratării şi pot promova mişcările regulate ale intestinului, sunt o sursă bogată de licopen, luteină şi beta-caroten – antioxidanţi puternici care şi-au dovedit eficienţa în protejarea ochilor împotriva deteriorării induse de lumină asociată cu dezvoltarea de cataractă. Consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon, studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35 la sută, de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Aportul mare de fibre din fructe şi legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formează săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate. Atunci când se cumpără roşiile, trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt.

Rubrică oferită de farmacist specialist Adina Paula Tabac – IRIS PHARMA PLUS Deva

Tags