glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Expoziție despre Cetatea Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Artefacte descoperite de arheologi și evenimente și personalități care au marcat istoria monumentului istoric

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, organizează vineri, 27 septembrie, la ora 11.00, vernisajul expoziției Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.

Cu prilejul împlinirii a 750 de ani de la prima atestare documentară a cetății Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane propune publicului vizitator un periplu prin istoria fortificației, de la centru al puterii voievodale la spațiu în care se organizează diferite evenimente, de la punct strategico-militar la loc de promenadă.

Potrivit reprezentanților muzeului devean, expoziția însumează rezultatele cercetărilor începute la sfârșitul secolului al XIX-lea și concluziile parțiale ale săpăturilor arheologice din anii 2008 și 2013 și oferă publicului o imagine asupra complexității vieții celor care au locuit în cetatea Devei, prin expunerea unei părți a artefactelor descoperite în cadrul cercetărilor arheologice. Expoziția prezintă și evenimente și personalități care au jucat un rol important în transformarea ansamblului arhitectural.

“Investigațiile arheologice realizate în cele trei incinte ale cetății Deva au scos la lumină mii de piese, întregi sau fragmentare, care reflectă aspecte ale vieții cotidiene: de la vasele ceramice din pastă grosieră aparținând secolelor XIII-XIV până la porțelanurile de Batiz; cahle ceramice pentru sobe; obiecte din metal (fier, alamă sau argint), de la banalele cuie sau ferecături de uși și ferestre, la cuțite și furculițe, ace de cusut și degetare, piese de podoabă sau devoționale (pandantive dedicate în special Sfântului Benedict, rozare, etc.), piese din os, piese de armament și sute de monede.Toate aceste artefacte, adunate și înregistrate cu sârguință în timpul campaniilor arheologice, au urmat calea Laboratorului de Restaurare a muzeului devean care, de-a lungul unui deceniu, a reușit să restaureze o parte însemnată a acestora. Au fost restaurate 364 obiecte din metal (fier, bronz și argint) și 125 monede din argint sau bronz. La acestea se adaugă câteva zeci de vase și cahle ceramice, întregite total sau parțial, care completează imaginea pe care o avem asupra vieții cotidiene a celor care rezidau în cetatea Devei”, susține arheologul Ionuț-Cosmin Codrea.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în timpul programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Back to top button