glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Experţi internaţionali, la Regia

Trei experţi internaţionali în restaurare au vizitat zilele trecute Sarmizegetusa Regia, la invitaţia Consiliului Judeţean şi a Institutului Naţional al Patrimoniului (INP). Fani Mallouchou Tufano (vicepreședinte al Comitetului pentru conservarea monumentelor Acropolei Atenei), Klaus Nohlen (de la Institutul Arheologic German), Ugo Tonietti (de la Departamentul de Arhitectură, Universitatea din Florența) s-au aflat în România pentru a participa la manifestări organizate în cadrul Forumul Anului European al Patrimoniului.

Cei trei au făcut deplasarea în judeţul Hunedoara la insistenţele INP, instituţie care este pe cale să finalizeze o documentaţie privind lucrările de intervenţie care ar fi necesare la Sarmizegetusa Regia (documentaţie comandată şi plătită de Consiliul Judeţean). „Am solicitat astfel o opinie avizată experților internaționali, specializați în intervenții pe cele mai importante situri arheologice ale lumii, asupra liniilor generale care caracterizează intervenția pe care Institutul Național al Patrimoniului o definitivează în această perioadă pentru situl de la Sarmizegetusa Regia. Astfel, această vizită este un prim pas spre organizarea unei comisii științifice internaționale (Baukomission), un demers obișnuit în practica internațională, care să aibă ca scop calibrarea discuțiilor tehnice legate de dezvoltarea proiectului cu cele mai actualizate și profesioniste informații accesibile la nivel internațional, relevante pentru tema proiectului nostru”, a anunţat Institutul Naţional al Patrimoniului.
La rândul său, profesorul Gelu Florea, coordonatorul colectivului de cercetare ştiinţifică de la Sarmizegetusa Regia, spune că demersul este unul util pentru viitorul proiect de restaurare – conservare: „Vizita experţilor internaţionali ajută foarte mult Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru că e vorba despre persoane care au o experienţă vastă în acţiuni de restaurare la obiective istorice importante. A fost o consultare între arheologi şi alţi specialişti în domeniu”.