glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Exces de mâncare, exces de sală. Cum slăbeşti ca la carte?!

Pentru tot mai mulţi hunedoreni, mesele bogate de sărbători s-au transformat în exerciţii de matematică. Friptura de porc – 400 de calorii, cârnaţii 450 de calorii, un pahar de vin 100 de calorii. Toate aceste calcule se cuantifică la cântarul oficial de după sărbători, când sunt calculate kilogramele în plus: două-trei, în cel mai bun caz, şapte-opt, în cazul în care s-au făcut excese.

Au trecut deja şi primele săptămâni de muncă în care angajaţii s-au adunat care mai de care lipsiţi de vlagă şi de chef de lucru. Lipsa de tonus şi surplusul de kilograme au făcut însă ca sălile de fitness să se umple imediat ce vacanţa s-a sfârşit. A fost şi cazul sălii de fitness SportClass. Am făcut o vizită la sală pentru a afla ce trebuie să facem pentru a avea mai multă energie şi pentru a scăpa de kilogramele în plus. Deocamdată, documentăm, apoi promitem că vom trece şi la fapte.

Sală + dietă = sănătate şi energie

Statisticile de început de an arată că dintre cei veniţi să dea jos repede kilogramele, doar un sfert se mai ţin de treabă, restul bătând în retragere când li se spune că a trage de fiare nu este suficient şi nici măcar indicat, iar sala nu ajută mai deloc dacă nu este combinată cu dieta! Mulţi se reped să facă tot felul de diete foarte drastice, ceea ce duce la o dezechilibrare a organismului. Tocmai de aceea, e bine să ceri sfatul instructorului de fitness. Acesta întocmeşte un program, care să se preteze cu profilul celui care insistă să devină în formă.

Mulţi clienţi vin şi întreabă câte abdomene trebuie să facă, ca să scape de burtă? Este cea mai mare prostie pe care o pot face, pentru că burta nu se dă jos făcând abdomene. Nu faci decât să tonifici muşchii abdominali, în timp ce grăsimea rămâne acolo. Cel mult îţi face burta să pară şi mai proeminentă. În plus, a te apuca de exerciţii intense imediat este periculos. Vor apărea imediat accidentările articulare, musculare şi o oboseală cronică din care nu scapi foarte uşor. Dorinţa e foarte mare să dai kilogramele jos, dar nu este uşor. Ca să poţi să dai 10 kilograme jos, într-un mod normal şi să poţi menţine noua greutate, îţi trebuie trei luni de zile în care să lucrezi constat, să ai o dietă corespunzătoare”, spun instructorii SportClass.

Politica paşilor mărunţi

Şi totuşi cam cum ar arăta o dietă corespunzătoare pentru slăbirea după sărbători?! În primul rând, dieta trebuie să fie una moderată, dar de care să te ţii cu sfinţenie. Să nu mai mâncăm cât mâncam înainte, să mâncăm până în ora 12 cât mai multe fructe, pentru că au mult zahăr şi ne ajută, legume, carne albă şi totul va merge bine.

Foarte important e să mănânci şi la intervale orare bine stabilite. Dimineaţa întotdeauna, la prânz – carne de pui sau de vită, fără sosuri, care deşi sunt foarte gustoase nu ne ajută deloc, iar pe la cinci-şase un iaurt dietetic şi pe urmă ţinem post până dimineaţă”, recomandă instructorii de fitness. Şi în privinţa exerciţiilor, moderaţia este cuvântul de ordine.

În primele două trei săptămâni ar trebui să lucreze cam o oră, o oră şi 20 de minute la sală, pentru a slăbi. Cam 60 – 65% din lucrul la sală va fi un antrenament cardio. În prima săptămână, frecvenţa lui cardiacă nu trebuie să depăşească 60 – 70% din capacitatea lui maximă. Lucrând pe bicicletă, de exemplu, greutatea se distribuie mai uşor. După ce am lucrat la bicicletă timp de o săptămână, putem începe şi lucrul cu greutăţi. În momentul în care persoana intră într-o anumită formă, putem face şi altceva”, mai adaugă instructorii. Instructorul avertizează că rezultatele din primele săptămâni nu trebuie să te entuziasmeze prea mult.

O persoană care a luat în greutate şase-şapte kilograme într-un interval de două luni ar trebui să slăbească cam 1-1,5 kilograme pe săptămână. Astfel, într-o lună poate să dea jos cinci kilograme. La început e mai uşor, pentru că organismul nu este obişnuit cu efortul şi va arde grăsimile pentru a face faţă. După o lună, lucrurile se schimbă. Organismul începe să opună rezistenţă, moment în care începem să lucrăm mai complex”.

Back to top button