glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dumitru Andreșoi despre mieii de Paște: „Hunedorenii vor avea miei pe alese, la prețuri pentru toate buzunarele”

Anul acesta de Paște, în pieţele agroalimentare din judeţul Hunedoara, vor fi miei pe alese. Cel mai mare crescător de ovine din județul Hunedoara și chiar din țară, Dumitru Andreșoi, susține că mieii vor fi de toate mărimile și pentru toate buzunarele.

Pentru prima dată, anul acesta, ciobanii nu au voie să vândă mieii în piețe sau unde sunt aglomerări de animale vii. Interdicția pentru vânzarea mieilor este un efect al epidemiei de pestă porcină africană. Totuși, hunedorenii nu trebuie să se îngrijoreze pentru că zilele următoare vor putea achiziționa carne de miel din piețele agroalimentare. Crescătorii de ovine din județ susțin că stânele ciobanilor sunt pline, motiv pentru care oamenii vor avea miei pe alese anul acesta. „Tot timpul crescătorii de ovine duc la montă oile în funcție de perioada pascală. Așadar, nu putem spune că dacă Paștele este mai târziu anul acesta avem miei mai mari și mai grași. Nu! Vom avea miei și mari și mici, pentru toate buzunarele. În ceea ce privește prețul kilogramului de miel, noi (n. red. crescătorii de ovine) am vrea să fie cât mai mare pentru ca fiecare să-și acopere cheltuielile de peste iarnă. Spre exemplu, prețurile corecte care ar avantaja crescătorul ar fi 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel la carcasă și 12 lei pentru cel în viu. Dar, rămâne de văzut cum va merge piața și cât interes va reprezenta carnea de miel pentru aceste sărbători”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” cel mai mare crescător de ovine din județul Hunedoara, Dumitru Andreșoi.

Opt centre temporare de sacrificare a mieilor

În aceste zile, crescătorii de ovine își pregătesc mieii care vor fi sacrificați și comercializați. Pentru ca hunedorenii să consume carnea în perfectă siguranță, autorităţile au avertizat că sacrificarea mieilor, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, se va face numai în centrele de tăiere şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar. În acest sens, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a autorizat până acum opt puncte temporare de sacrificare a ovinelor în judeţ şi un singur abator, SC Barbarul SRL-Nojag. Centrele temporare, care vor funcţiona până în data de 28 aprilie, au fost amenajate în Brad, Deva, Simeria, Hunedoara, Orăştie, Vulcan, Hațeg și Petroşani.

Controale stricte

Săptămâna aceasta, inspectorii din cadrul DSVSA Hunedoara vor efectua o serie de controale tematice în târguri, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități de procesare, abatoare și unități de alimentație publică. Verificările vor viza modul de sacrificare a mieilor, modul de comercializare a cărnii de miel, a ouălor, laptelui, peștelui și a tuturor produselor alimentare de origine animală și non-animală. „Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare în vigoare, înregistrate pe teritoriul județului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau se pot adresa Circumscripțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale unde va fi afișat programul de lucru, persoana responsabilă și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Back to top button