glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateUltima oră

Drumul spre Sarmizegetusa Regia este blocat

Mai multe alunecări de teren fac imposibil accesul în situl UNESCO

Ploile abundente din noaptea de joi spre vineri au provocat patru alunecări masive de teren pe drumul care duce spre Sarmizegetusa Regia. Reprezentanţii CJ sunt sceptici în ce priveşte restabilirea accesului într-un termen scurt, din cauza amplorii considerabile a alunecărilor.

Prima alunecare de teren de intensitate mai scăzută s-a produs în zona Șerpăriei, blocând parțial drumul județean DJ 705A (la o distanță de aproximativ 500 metri mai jos de parcarea de la km 36+525 ). Cea de a doua alunecare de teren, care a blocat în întregime drumul județean DJ 705A, s-a produs la circa 50 metri mai jos de parcarea de la km 36+525. Viiturile formate pe versantul Fețele Albe și alunecările de teren apărute ca urmare a pământului îmbibat de apă au adus pe partea carosabilă tone de noroi, bolovani și copaci smulși din rădăcini.

Primele probleme privind accesul la monumentul de la Sarmizegetusa Regia au început însă de ieri (joi) după-amiază, după ce în zonă a căzut o cantitate mare de precipitații.

În incinta sitului Sarmizegetusa Regia a avut loc o prăbușire a valului de pământ dintre terasa a X –a și terasa a XI-a, pe o distanță de aproximativ 30 metri, fiind afectate depozitele de piatră din această zonă.

Pe zona pietonală instituită pe sectorul din drumul județean DJ 705A cuprins între km 36+525 – 37+370, au avut loc 2 (două) alunecări de teren, una de o intensitate mai scăzută, la o distanță de aproximativ 300 metri de barieră, iar cea de-a doua la o distanță de aproximativ 150 de metri de barieră. Aceasta din urma a fost produsă de o viitură masivă de noroi și resturi vegetale care a produs ruperea barierei de protecție a sectorului de drum pavat precum și deteriorarea acostamentului”, anunţă biroul de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Consiliul Judeţean mai precizează că a renunţat la o investiţie planificată, în valoare de peste 1 milion de lei, pentru a îndrepta banii spre finanţarea intervenţiilor de urgenţă care sunt necesare în zonă.

Vicepreşedintele CJ, Sorin Adrian Vasilescu, spune că, deocamdată, e imposibil de estimat cât va dura refacerea accesului spre Sarmizegetusa Regia: „A plecat dealul, în mai multe locuri. Acum sunt pe drum spre zona respectivă. Nu am putut pleca mai devreme pentru că am avut şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean. Deocamdată nu putem spune cât va dura până când se va putea redeschide drumul. La ora la care vorbim nu cred că acest lucru va fi posibil în acest sfârşit de săptămână”.

Tags
Back to top button
Close
Close