glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Diplomă de Excelență pentru Nunu Brilinsky, apărătorul Cetăților Dacice

Când spui Nunu Brilinsky, spui Sarmizegetusa Regia. Spui suflet pentru cetățile dacice, dar, mai ales, un dac adevărat. Rând pe rând, pentru activitatea sa, Nunu a primit recunoștința noastră, a hunedorenilor, a primit recompensa muncii sale, prin punerea lui la vârful Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, iar acum a primit și o Diplomă de Excelență din partea Registrului Urbaniștilor din România, pentru contribuția sa individuală la salvarea, conservarea și punerea în valoare a Parcului Istoric și Arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”.

Momentul festiv a avut loc vineri, la sediul Consiliului Județean. Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest i-a acordat lui Vladimir Brilinsky, „Diploma de Excelenţă în Urbanism Participativ” pentru contribuţia sa individuală la salvarea, conservarea şi punerea în valoare a Parcului Istoric şi Arheologic „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei”. „În România sunt, din punctul meu de vedere, cinci obiective de valoare mondială. Dumneavoastră, hunedorenii, aveți cel puțin două dintre ele: unul este la Hunedoara (n.r. Castelul Corvinilor), iar al doilea este Parcul Istoric și Arheologic Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Motivația acestei diplome este simplă de tot. A fost contribuția sa individuală, până a fost „racolat” de instituția de stat, iar el s-a ocupat de salvarea, conservarea și punerea în valoare a acestui monument. Au fost 25 de ani de de activitate pentru acestă punere în valoare. Introducerea în patrimoniul UNESCO, și vă pot spune că acest lucru este unul fabulos, unde dânsul a avut o contribuție foarte importantă. A luptat singur împotriva hoților de comori, împotriva traficanților de obiecte de patrimoniu, împotriva turiștilor care devastau zona, a elaborat proiecte de legi, a contribuit în anul 2012 la aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care Sarmizegetusa Regia a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Hunedoara”, a declarat, prof. univ. dr. arh. Radu Radoslav, Registrul Urbaniștilor din România, Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest. „E o bucurie pentru sufletele noastre să recunoaștem meritele celor mai buni dintre noi. Mai ales că o asociație profesională, cum e Registrul Urbaniștilor din România, recunoaște meritele unui hunedorean de-al nostru, care nu face parte din această castă. Domnul Brilinsky, trebuie să recunoaștem cu toții, are merite incontestabile în valorificarea patrimoniului istoric al județului Hunedoara. Am insistat ca acest eveniment să aibă loc la Consiliul Județean, pentru că acesta este una dintre casele lui Vladimir Brilinsky, și este singura casă pe care noi o agreăm pentru punerea în valoare și administrarea acestui patrimoniu”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian David.

Nunu Brilinsky: „Este un moment de mare emoție”

Vizibil emoționat, dacul Vladimir Brilinsky a spus că pentru el această recunoaștere înseamnă foarte mult, pentru că vine într-un moment de răscruce. „Este un moment de mare emoție pentru mine. Această diplomă vine într-un moment personal de răscruce, un moment în care nu știam încotro să o apuc, din mai multe motive. Acest moment reprezintă pentru mine o săgeată, care îmi arată că trebuie să merg înainte. Mai tenace, mai dârz, mai încăpățânat! Mai avem multe de schimbat! Trebuie schimbat un sistem întreg. Aș vrea să împart această Diplomă de Excelență cu întreg colectivul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, cu colegii mei, alături de care, instituțional, încercăm să facem un cadru legal, ceea ce încercam să fac în vreme de haiducie”, a spus Vladimir Brilinsky.

Tags
Back to top button
Close
Close