glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Din școală direct în șomaj

Peste 300 de absolvenți vor îngroșa rândurile șomerilor

Au absolvit un liceu sau o facultate, dar și-au depus actele pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Este vorba despre peste 300 de tineri din județul Hunedoara care s-au înscris în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Hunedoara pentru a beneficia de un sprijin financiar în valoare de 250 de lei.

Proaspăt absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă la examenul maturităţii, și-au depus dosarele de şomeri, la agenţia de şomaj. Au avut la dispoziţie un termen de 60 de zile de la absolvire, iar înscrierea şi stimulentele acordate în condiţiile legii, nu au fost condiţionate de promovarea examenului de Bacalaureat. Mai mult decât atât, la nivelul județului Hunedoara există și absolvenți de studii superioare care nu au reușit încă să se încadreze pe piața muncii și și-au depus actele pentru șomaj. Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, până la începutul lunii august s-au înscris în evidențele agenției 333 de absolvenți în căutarea unui loc de muncă. Pentru că nu şi-au găsit un serviciu în decursul celor două luni de la absolvire, tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii au dreptul la o indemnizaţie de şomaj. „Până în prezent s-au înregistrat în evidenţele AJOFM Hunedoara un număr de 333 absolvenţi din promoţia 2018, după cum urmează: 315 absolvenţi de liceu și 18 absolvenţi de studii superioare. La data de 1 august beneficiază de ajutor de şomaj un număr de 75 absolvenţi din cei înregistraţi. Indemnizația de șomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de șase luni şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Pe lângă acest sprijin financiar, tinerii înregistrați în evidențele agenției beneficiază de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă, dar și de informare, consiliere profesională și mediere pentru identificarea unui loc de muncă. De asemenea, în scopul integrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa gratuit la programe de formare profesională”, a declarat directorul executiv al AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara.

Primă de inserție

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (3 x 500 lei). Prima de inserţie se acordă în două tranşe, astfel: o tranşă egală cu 50 la sută din cuantumul stabilit, la data angajării; o tranşă egală cu 50 la sută din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.