glasul-hd.ro Web analytics


ComunitateÎnvățământ

Din nou în febra examenelor! Sute de candidați, înscriși la Bacalaureatul de toamnă

Cea de-a doua sesiune a examenului maturităţii va debuta săptămâna viitoare cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Pentru susţinerea sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, sunt aşteptaţi aproximativ peste 900 de absolvenți de liceu din judeţul Hunedoara.

Absolvenţii claselor a XII-a și a XIII-a care nu au reuşit să obţină o notă de trecere la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an mai au o şansă. Marți, 16 august, debutează cea de-a doua sesiune a examenului naţional, şi ultima din acest an, cu proba orală la limba română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, pentru Bacalaureatul de toamnă s-au înscris 607 candidaţi din promoţia 2015-2016, iar alţi 300 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Examenul naţional va fi susţinut în trei centre de examen, care vor fi organizate la nivelul județului. Unul va funcționa la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, unul la Colegiul Economic „Hermes” Petroșani și ultimul centru de examen va fi la Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara. La fel ca şi sesiunea trecută, Bac-ul va fi supravegheat video, fiecare sală având camere de supraveghere video și audio. Toleranţa va fi zero faţă de orice tentativă de fraudare.

15 minute pentru elaborarea răspunsurilor la oral

Pentru susţinerea probelor orale la Bacalaureat, candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Ca procedură, candidatul va extrage un bilet şi va primi hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.

Interzis accesul în sala de examen cu telefoane

Inspectorii şcolari şi profesorii atrag atenţia elevilor că este interzis accesul în sala de examen cu telefoane mobile sau alte instrumente. De asemenea, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. În caz contrar, candidatul va fi eliminat din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Promovabilitatea la sesiunea din vară a examenului, după contestaţii, a fost de 67,43 la sută.

Calendarul examenului de Bacalaureat – sesiunea de toamnă:

16-17 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

16-17 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

17-19 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

18-19 august 2016: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22 august 2016: Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

23 august 2016: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

24 august 2016: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

26 august 2016: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

29 august2016: Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

30 – 31 august 2016: Rezolvarea contestaţiilor

1 septembrie 2016: Afişarea rezultatelor finale

Tags
Back to top button
Close
Close