glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Devenilor li se pregăteşte o majorare a tarifului pentru căldură

Primarul Oancea spune că e vorba de o creştere cu cel mult 10 la sută

Primăria Devei şi Complexul Energetic Hunedoara discută zilele acestea majorarea tarifului de distribuţie a agentului termic în reşedinţa de judeţ. La banii încasaţi în plus de la populaţie se va adăuga şi o majorare a subvenţiei pentru căldură plătită din bugetul local.

Ioan Conţ, directorul Termocentralei Mintia (unitatea care operează încă din 2007 sistemul de termoficare al Devei), spune că tariful de distribuţie a agentului termic a rămas neschimbat de 11 ani: 69 de lei pe gigacalorie. „Noi am solicitat majorarea acestui tarif de distribuţie la 130 de lei pe gigacalorie. O să vedem care va fi rezultatul final al negocierii. Totuşi, vorbim de un tarif neschimbat din 2007, când un euro era cotat la 3,5 lei. Am discutat (ieri – n.red.) astăzi cu reprezentanţii Primăriei Deva şi vom discuta şi mâine (azi – n.red.), pentru că trebuie să găsim soluţii. Trebuie văzut ce reparaţii sunt urgente şi ce intervenţii la reţea pot fi amânate până anul viitor. Din fericire, Primăria Devei nu are nicio restanţă la subvenţie de achitat, ba chiar ne-au plătit cu câteva zile înainte de termen, uneori”, spune Ioan Conţ. Directorul Termocentralei Mintia adaugă că, la ora actuală, în Deva mai sunt racordate la sistemul centralizat aproximativ 4.700 de apartamente, la care se adaugă 230 de instituţii şi societăţi comerciale, categorie în care se încadrează şi unităţi de învăţământ.

Oancea merge pe ideea „mai bine mai scump, decât deloc”

„De opt ani nu s-a mai făcut nicio ajustare a preţului. De ce nu s-a făcut, nu discutăm. Poate şi cei de la Mintia trebuiau să vină mai des la Primăria municipiului Deva, să comunice mai bine, poate şi din partea municipalităţii a fost o anumită reţinere. (…) Va fi un efort bugetar din partea noastră, dar trebuie să privim lucrurile în ansamblu. Puteam să spun «nu», cu acei bani să facem alte investiţii, dar exista riscul de a se opri activitatea. Atunci prefer să facem un efort bugetar, să ajustăm preţurile printr-o hotărâre de Consiliu Local şi prin votul consilierilor şi să asigurăm devenii că, pe perioada iernii, vor avea căldură. Reprezentanţii CEH au cerut o creştere (a tarifului de distribuţie –n.red.) cu 60 la sută. Nu se poate. Doar 20 la sută ne putem permite majorarea subvenţiei. La populaţie trebuie să facem şi o analiză. Preţul în Deva nu este foarte mare la gigacalorie. Dacă ne comparăm cu Bradul, o să vedeţi că e o diferenţă semnificativă. Există şi posibilitatea, în urma calculelor pe care le facem, ca să crească şi preţul la populaţie cu un procent de până în 10 la sută. Nu e o cifră certă. Se fac în continuare calcule şi de către noi şi de către cei de la Mintia şi vedem care este şi acest impact. Cert este că subvenţia este acordată pentru persoanele fizice, dar sunt şi societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Deva. Ş-atunci noi trebuie să privim lucrurile global. Orice serviciu se plăteşte, dar prefer să plătim un pic mai scump un serviciu, dar să-l avem şi să ne preocupe pe urmă ce facem, de la anul, cu reţelele, că şi aici e o problemă, cu pierderile. Se pot accesa fonduri europene şi ne vom preocupa anul viitor de acest aspect”, a declarat ieri Florin Oancea.