glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Deva şi Hunedoara importă un model „a la Cluj” – birouri speciale pentru investitori

Primăriile principalelor oraşe din judeţ speră că vor reuşi să atragă mai uşor investiţii dacă vor crea, fiecare, câte un birou special în acest scop. Primăria Deva şi-a şi modificat deja organigrama, iar Primăria Hunedoarei are de gând să procedeze la fel.

În prima sa şedinţă, noul Consiliu Local al Devei a aprobat modificarea organigramei Primăriei Deva astfel încât, în cadrul acestei instituţii, să funcţioneze un „birou pentru investitori”. Angajaţii de aici vor trebui să identifice şi să inventarieze spaţiile comerciale şi terenurile de pe raza Devei care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, să alcătuiască o bază de date privind potenţialul de investiţii şi să-i ajute pe potenţialii investitori în ce priveşte prospectarea pieţei.

Acelaşi birou va trebui să organizeze periodic întâlniri între reprezentanţi ai municipalităţii şi ai mediului de afaceri, să promoveze „oferta economică” a reşedinţei de judeţ şi să analizeze, împreună cu Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, aplicarea unor limite de impozitare pentru anumite categorii de investiţii.

Birou în regim „one-stop” la Hunedoara

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că s-a gândit, de asemenea, la un birou destinat exclusiv potenţialilor investitori şi că îşi doreşte ca acesta să fie cât mai eficient: „Sugestia a venit din partea unor specialişti în domeniu de la Universitatea <Babeş Bolyai> din Cluj–Napoca. În Primăria Cluj–Napoca mi s-a spus că există un asemenea birou care are rezultate. La Hunedoara vor fi cel mult cinci persoane care se vor ocupa de identificarea şi promovarea oportunităţilor de afaceri din oraş. Ne dorim ca acest birou să ofere informaţii corecte şi complete oricărei companii interesate, astfel încât aceasta să nu mai fie nevoită să mai piardă timp solicitând informaţii de la mai multe instituţii judeţene sau locale. S-a demonstrat şi practic, că acel slogan cu primarul care pleacă prin ţară după investitori este doar o poveste, iar Hunedoara, din nefericire, a fost victimă a unei asemenea poveşti, în ultimii ani”.

Strategiile  – o problemă

Pentru a spera că atrag investiţii importante, atât Hunedoara cât şi Deva trebuie să-şi refacă strategiile de dezvoltare. De data aceasta la modul profesionist. Ultimele documente de acest fel au fost, de fapt, nişte „copy-paste-uri”, în care atât Hunedoara cât şi Deva se „învecinau”, de exemplu, cu Munţii Trascăului (?!). Ambele primării au plătit sute de mii de lei pentru aşa-zisele „strategii de dezvoltare”. Hunedoara are o populaţie extrem de îmbătrânită, firma de cablaje auto care activează aici fiind nevoită să meargă tocmai până la Petroşani în speranţa că va găsi angajaţi pentru noile capacităţi de producţie pe care intenţionează să le deschidă la toamnă. Şi din Hunedoara, dar şi din Deva, există oameni care fac naveta la Sebeş, pentru un loc de muncă plătit ceva mai bine decât cele de pe plan local.

Tags
Back to top button
Close
Close