glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Deva și Hunedoara devin capitalele matematicii românești

Cea de-a LXX–a ediţie a Olimpiadei Naționale de Matematică organizată sub patronajul Ministerului Educației Naționale şi Inspectoratului Şcolar Județean Hunedoara, pentru elevii claselor VII- XII, se desfăşoară, ȋn această săptămână, în municipiile Deva și Hunedoara. Competiția reunește aproximativ 1200 de elevi, cadre didactice, profesori însoțitori, membri ai Comisiilor centrale din toate zonele țării.

În municipiul Hunedoara se va desfășura etapa națională pentru elevii claselor V-VI, iar în municipiul Deva pentru elevii claselor VII-XII, cu un număr total de 726 de elevi. Pentru elevii claselor a V-a competiția va fi găzduită de către Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, iar elevii de clasa a VI-a vor concura la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”. Pentru elevii claselor VII-XII, Olimpiada Națională de Matematică va fi găzduită de către Colegiul Național „Decebalˮ Deva. Proba scrisă are loc astăzi, iar pentru stabilirea loturilor naționale de matematică ce vor reprezenta România la concursurile internaționale de matematică, Olimpiada Internațională de Matematică, Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori și Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori, joi, 25 aprilie 2019, se va organiza proba de baraj pentru juniori și seniori, pentru cei mai buni elevi din clasele VII-XII. Comisia centrală și Comisia de elaborare a subiectelor totalizează un număr de 112 cadre didactice de prestigiu din mediul universitar și preuniversitar, care își vor desfășura activitatea cu sprijinul Societății de Științe Matematice din România, cea mai veche asociație profesională din țară. Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc ieri, la Sala Sporturilor din Deva, la care au luat parte sute de matematicieni mai mici și mai mari din toată țara. „Fiți bineveniți pe plaiurile hunedorene, pe acest tărâm al legendelor, pe colțul de rai unde a început istoria românilor! Mulțumesc conducerii Ministerului Educației Naționale pentru onoarea de a desemna județul nostru ca loc de desfășurare a acestei prestigioase competiții. Vă invităm, în această Săptămână Mare, să demontați mitul singurătății matematicianului, să legați prietenii trainice, colaborări pe viitoare teme de cercetare, care să dezvolte comunitățile din care veniți. Vă provocăm să fiți cei mai buni ambasadori ai județului Hunedoara!”, a declarat inspector școlar general al IȘJ Hunedoara, Maria Ștefănie.

În perioada aprilie-mai, județul Hunedoara va mai găzdui trei competiții naționale: Olimpiada Națională de Limbi Romanice (italiană, spaniolă și portugheză), Concursul „Diversitatea – O șansă în plus pentru viitor” și competiția națională pentru disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”. De asemenea, în județ se va desfășura și stagiul de pregătire a Lotului național de Informatică al României.