glasul-hd.ro Web analytics


Sport

Deva a devenit oficial centru al speranţelor fotbalului românesc (GALERIE FOTO)

Începând de ieri, Centrul de Excelenţă în fotbal de la Deva este un fapt împlinit. Chiar dacă Deva nu a fost până acum un oraş cu tradiţie în acest sport, cum menţionau cei prezenţi la inaugurarea Centrului, din acest moment o parte din viitorul fotbalistic al României se va pregăti în oraşul de la poalele Cetăţii.

Viitorul fotbalului nostru trebuie salvat

„Necesitatea acestor Centre de Excelenţă se impunea. După cum se poate vedea, lucrurile nu merg deloc bine în sportul românesc în special, ca şi în fotbal, astfel încât am hotărât să mai salvăm ce se poate salva prin înfiinţarea a opt Centre de Excelenţă la nivelul întregii ţări. Este o strategie cu bătaie lungă, pentru 2020, iar progresul evident înregistrat de copiii care se pregătesc la centrele din Timişoara şi Târgu Mureş ne-a convins că suntem pe drumul cel bun. Pot să vă spun că generaţia celor născuţi în 2001, care se va pregăti la Deva, e mai talentată decât cea din 2000. Are câţiva copii extraordinar de talentaţi, o să îi vedeţi. Preconizăm ca pe la mijlocul sau la finalul lunii aprilie să vină la Deva întreg stafful care se va ocupa de lotul de 28 de tineri, acesta incluzând antrenorii principal, secund, cu portarii, medic, terapeut, psiholog şi contabil. Ne-a sprijinit şi Primăria Deva, care s-a implicat la modul concret în organizarea acestui proiect al Centrului de Excelenţă”, a declarat ieri Marcel Puşcaş, directorul executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), în cadrul conferinţei care a avut loc ieri la Colegiul Naţional Sportiv din Deva cu ocazia inaugurării Centrului.

Cei mai buni 28 din generaţia lor vin la Deva

„În urma unei acţiuni de selecţie care a durat şapte luni şi a cuprins judeţele din vestul ţării, din Baia Mare până la Vâlcea şi de la Timişoara la Bistriţa, au fost aleşi 28 de copii, cei mai promiţători din generaţia lor. Ultima etapă a selecţiei s-a desfăşurat ieri, pe stadionul Cetate din Deva, şi a adunat 33 de copii născuţi în 2001 care nu au fost incluşi în acţiunile precedente de selecţie. A fost ultima şansă a unor copii talentaţi de a se înscrie pe lista de admitere în acest Centrul de Excelenţă”, a spus Aurel Ţicleanu, şeful compartimentului de scouting al FRF, prezent şi el la inaugurarea Centrului din Deva.

Foştii internaţionali Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu, membri ai Comisiei Tehnice care, între altele, va stabili şi colectivul care se va ocupa de pregătirea tinerilor sportivi, au fost şi ei prezenţi la Deva. „Suntem bucuroşi de înfiinţarea acestor centre. Ca unul care am trecut prin ceva similar la Luceafărul, cu o generaţie care făceam împreună totul, masă, şcoală, antrenament, pot spune asta că m-a ajutat enorm în carieră. Ziua de mâine este cea mai importantă pentru copii”, a declarat Belodedici, consilier pe probleme de juniori la FRF, iar Vlădoiu a completat: „Acest proiect al Centrelor de Excelenţă iniţiat de Federaţie are continuitate. După Timişoara şi Târgu Mureş, azi este şi Deva pe listă şi urmează Buzăul, astfel că în acest an vom avea patru centre funcţionale”.

Parteneriat între Federaţie, Primărie şi Colegiul „Cetate”

Cei 29 de tineri fotbalişti selectaţi vor fi integraţi într-o clasă de fotbal la Colegiul Naţional Sportiv Cetate începând cu anul şcolar 2016 – 2017, vor fi cazaţi şi se vor antrena aici. „Este un moment important pentru Deva şi Colegiul Naţional Sportiv. Ne dorim să facem un centru fotbalistic din ce în ce mai puternic, iar pentru asta va trebui să gestionăm activitatea care va începe în această vară”, a spus Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional Sportiv Cetate Deva.

Costurile estimative ale acestui proiect se ridică la suma de 300.000 de euro pe an. „Din aceste cheltuieli Primăria Deva va suporta cazarea şi masa sportivilor, transportul lor la competiţii pe plan naţional şi întreţinerea bazei sportive, iar Federaţia partea cu salariile staffului, echipament, cantonamentele, transportul internaţional, cheltuielile medicale şi cele cu arbitrajul. Tot Federaţia va suporta şi cheltuielile pentru instalarea unui gazon sintetic pe terenul doi de la stadionul Cetate, care va fi gata în maxim două luni de la începerea lucrărilor”, au informat Petru Mărginean, primarul Devei, şi Marcel Puşcaş, director executiv al FRF.

Consiliul Director al Centrului de Excelenţă din Deva este format din Marcel Puşcaş din partea Federaţie, Adrian Liga din partea CNS Cetate, Marcel Morar din partea Primăriei Deva şi Adrian Vochin din partea Centrului Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.

Tags
Back to top button
Close
Close