Daniel Iancu de la MCDR Deva participă la „Turul Centenarului”
Astăzi, începe „Turul Centenarului”, o cursă ciclistă redenumită „Pedalăm pentru România. 500 de km. 5 zile. Din București, Iași și Timișoara. Spre Alba lulia”. Singurul hunedorean care participă la această acțiune este Daniel Iancu, cercetător științific III în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
„Turul Centenarului” a fost inclus în Agenda Culturală a MCDR Deva, reprezentând un mod de a celebra, prin fapte, eforturile românilor pentru realizarea Marii Uniri de la 1918. Acțiunea a pornit la inițiativa unui grup de voluntari, fiind un eveniment necompetitiv, „un marș pe biciclete menit să sărbătorească Centenarul Marii Uniri și să încurajeze mersul pe două roți și un stil de viață activ și sănătos”, se arată pe site-ul pedalampentruromania.wordpress.com. Turul se va desfășura în perioada 26-30 iunie. Așadar, astăzi, trei marșuri vor porni simultan din București, Iași și Timișoara, spre Alba Iulia. La Iași, plecarea va fi de la Palatul Culturii (chiar în față, lângă statuia lui Ștefan cel Mare), la Timișoara (Piața Operei, chiar în fața Operei), iar la București (Piața Palatului, din jurul statuii lui Carol I de pe Calea Victoriei – lângă BCU). Participanții vor parcurge 500 de kilometri în cinci zile. „Trebuie să conștientizăm faptul că, acum un veac, românii au făcut eforturi fizice pentru a ajunge la Alba Iulia. Noi nu vom merge pe jos, ci pe bicicletă. Eu m-am hotărât acum șase luni să particip, m-am înscris, mâine (n. red. astăzi) am startul și să vedem cum voi ajunge la final. Eu plec din Timișoara și voi parcurge 100 de kilometri în fiecare zi, până sâmbătă, pe traseul: Timișoara, Arad, Oradea, Zalău, Cluj, Turda, Alba Iulia. În 30 iunie vom avea finish-ul la Alba Iulia și acolo ne vom întâlni toți participanții”, a declarat Daniel Iancu. La fiecare oprire, participanții au la dispoziție snacks-uri, iaurt, glucoză și ciocolată pentru susținerea efortului, banane pentru prevenirea crampelor musculare, apă și portocale pentru hidratare. Marșul este unul asistat, pe parcursul întregului traseu participanții sunt însoțiți de un autocar pentru odihnă și situații speciale, mașini tehnice pentru urgențele legate de biciclete, salvare și mașini care delimitează coloana. Toate sunt destinate să susțină și să ofere o tură sigură pentru amatori.
Cel mai mare marș pe bicicletă dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire este organizat de Lucian Mîndruță și echipa „Cu bicicleta la mare” și se adresează amatorilor de ciclism, tuturor celor preocupați de sport, dar și celor care își doresc să dea, prin efortul lor, un mesaj de drag pentru România, în anul Centenarului.