glasul-hd.ro Web analytics


CulturăÎnvățământ

Dacă România ar avea la clasă o profesoară ca ea, sistemul de educaţie ar fi de nota 10.

Metoda inedită prin care o profesoară a inspirat mii de elevi să se apuce de citit

Carmen Ion este profesoară de limba română la Liceul Pedagogic din Focşani şi este autoarea unei idei care a declanşat un adevărat fenomen, devenind liderul unei generații de copii care au descoperit plăcerea cititului.

Ca să convingă elevii să citască, le-a propus să facă booktrailere, folosind astfel tehnologia de care sunt legați toată ziua. Așa s-a născut festivalul Boovie, unde anul acesta s-au înscris peste 1.000 de elevi din toată țara, iar câștigătorii și-au văzut proiectate creațiile la TIFF.

Într-un parc de lângă Liceul Pedagogic din Focşani e agitaţie mare. Un grup de tineri se joacă. Au o cameră în mână şi se cred actori şi regizori. De fapt, chiar sunt.

Carmen Ion este autoarea unei idei care a animat mii de copii din toată România. O idee născută din reacţia copiilor la întrebarea: îţi place să citeşti?

Carmen Ion: Mai citeau, dar oftau: ’Trebuie? Cât e de mare cartea?. Hai să facem ceva contructiv cu telefoanele. Vă propun așa: hai să citiți nişte cărţi, le alegem împreună şi facem trailere după cărţile respective. Nu ştiau nici ei, nici eu.

Aşa s-a născut în urmă cu cinci ani Boovie, un joc în care copiilor li se dădea o carte pe care ar fi trebuit să o promoveze altor copii printr-un trailer.

Carmen Ion: Citiţi careta, vă imaginaţi cum ar arăta filmul şi apoi faceţi un trailer, care nu e decât în capul vostru. Au început să clipocească, au fost interesaţi, i-am văzut privindu-mă cu interes, ajusesem în interesul lor. I-a angajat şi împărţirea în echipă, ideea de a merge singuri în zone.

Iată-i aşadar în parcul de lângă liceul pedagogc din Focşani unde învaţa şi unde Carmen Ion e profesoară de 23 de ani.

Ideea a prins atât de bine încât în anul următor a organizat un mic festival, la care a invitat să se înscrie şi copii liceelor din judeţ. Înainte de competiţie s-au adunat într-o sală a liceului ca să pună la punct ultimele detalii organizatorice. O tânără profesoara de la un liceu tehnologic spune, mândră, că elevii de la profesională şi-au dorit să intre în concurs.

Profesoară: Cei de la profesională, pe care i-ați văzut, n-au citit nimic până acum şi pe asta au citit-o în totalitate. Nu toţi. Ei sunt de la profesională, nu dau BAC, nu dau nimic şi cu toate astea s-au implicat şi au vrut.

Vezi interviul integral pe StirileProTV

Back to top button
Close
Close