glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Cum sunt arși și curentați la buzunare românii cu factura la “apă caldă și căldură”

calorifer_0Dacă s-ar face un calcul corect, toți românii ar trebui să beneficieze de gratuitate la aceste servicii de ani de zile – și fără nici o legătură cu modernizarea CET-urilor. Modernizarea CET-urilor este o altă minciună.

Pentru a simplifica calculele am luat prețul barilului de petrol la 100 USD (dolari americani). De asemenea (o spun cărțile, nu noi), în funcție de ce densitate are petrolul, masa unui baril de petrol poate fi între 119 și 151 kg. Din facturi, nu din vorbe, tona de păcură, în ultimii 10-15 ani, a avut prețul de 4 ori cât barilul. Nimeni, niciodată, nu va putea arăta o factură mai scumpă de 360 de dolari pe tonă. Dar băieții deștepți din energie sunt generoși cu buzunarele românilor și iau în calcul un preț de 400 USD/tonă.

Luăm în calcul un eșantion de 250 de kg, adicătelea un sfert din cantitatea care va fi arsă. Deoarece, ne spune Fizica de clasa a X-a, acest sfert conține 2,5 gigacalorii – și aceasta este energia care se găsește în păcură (și vorbim despre cel mai scump combustibil din care se obține energie). Aceste 2,5 gigacalorii intră într-un CET unde, prin ardere, pe coș, se pierde 5-6% din conținut. Și, pe lângă căldură, se produce inclusiv energie electrică – la cel cel mai prost randament posibil, cam 35-38%. Adică circa 0,9 gigacalorii. Această aproape 1 gigacalorie se poate exprima în MWh ca fiind 0,860 Gcal. Adică avem la dispoziția băieților deștepți din energie aproape 1 MWh. Proștii de români care-l votează pe alde politicianul român care promite că nu-l doare gura, plătitesc pe factură cu 150 de dolari acest aproape 1 MWh.

RECAPITULARE: Băieții deștepți din energie au pierdut pe drum 1,5 gigacalorii, din cele 2,5 pentru care au plătit 100 de dolari inițial, dar de la populație au obținut 150 de dolari numai pentru această aproape 1 gigacalorie obținută (vă dați seama ce s-ar face prin retehnologizare – inclusiv ciocoii și-ar putea păstra beneficiile devenind generoși șă dând căldură gratis la tot cartierul?!).

Cu alte cuvinte, românii plătesc curentul consumat în case cu un preț la care ar trebui să li se dea căldură pe gratis. Numai că producerea de căldură de către capacitățile productive ale statului de mizerie pe care-l ținem în spate se face cu niște bani care trebuie să-i îmbogățească pe profitorii din sistem și să țină în viață și sistemul, nu să asigure bunăstarea românilor. Căci băieții deștepți din sistemul ticăloșit dau 30-40 de dolari pe MWh pe care populația îl plătește de trei ori mai scump. De aceea Termoelectrica trebuie să-și scoată banii de undeva, să se întrețină – și-și ia de la populație diferența să dea ceva de mâncare și la gura ălora de ard păcura sau își pârlesc secretarele din funcția de directori (bașca să mai cumpere păcură să aibă ce arde, să poată să pârlească fraierul de consumator – perpetuum mobile, frate!).

Corolarul ticăloșeniei lui Călin Popescu Tăriceanu

În 2007 s-a reeditat Legea energiei nr. 318 sub denumirea 13. Care spune că se interzice subvenția încrucișată între cele două energii. Adică n-ai voie sa iei bani de la o energie ca s-o subvenționezi pe cealaltă. Această lege a fost scrisă sub normare de la Bruxelles. Dar noi, care știm foarte bine să furăm ouăle de sub cloșcă, am emis norme care anulează prevederile legii. Călin Popescu Trădătoriceanu (să nu uităm că a fost ministrul Energiei care a „retehnologizat” Porțile de Fier de nici procurorii nu reușesc să dea de capătul afacerii) avea în subordine (și de atunci toți prim miniștri care s-au perindat și se perindă pe la cârma țării) Agenția Națională de Reglementare Energetică. Marele ex-liberal este cel care a emis Ordinul nr. 24/2005, în care scrie că se consumă „raportat la producția de energie termică” „atât combustibil” – și se dă (impune) cantitatea care este dublă decât cea consumată în mod normal. Deoarece băieții deștepți din energie trebuie să aibă această încărcare a tarifului termic astfel încât să nu falimenteze CET-urile când fac contractele ieftine de energie electrică – că de aici le iese banul din greu! Remarcați faptul că este aberant ca printr-un Ordin să se impună cât să consume un utilaj! Adică un ministru politic dispune cât consumă utilajul în loc ca acest lucru să se stabilească prin măsurători, așa cum ne obligă normele Uniunii Europene?! Nouă, bizonilor și guvizilor care scoatem banii din buzunare, ni s-a spus mereu că CET-urile sunt netehnologizate și că din această cauză produc energie mai scumpă. Realitatea este însă cea descrisă mai sus. Energia mai scumpă a CET-urilor ascunde furtul banilor din buzunarele românilor.

(sursa: Ziar de Cluj)

 

Vezi și

Close