glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cu defecțiuni sau nu, telecabina a adus bani la bugetul Devei

Telecabina care facilitează accesul la Cetatea Devei a adus în luna august a acestui an cele mai mari încasări de la punerea sa în funcțiune. Asta în ciuda faptului că în aceeași lună monolinerul s-a blocat de două ori. Suma încasată de la turiștii care au folosit telecabina se ridică la 493.000 de lei.

Numai în luna august telecabina a transportat 30.769 de turiști, peste 60 % fiind adulți, 27% copii și studenți, 10% pensionari și 1% persoane cu dizabilități. Motivul încasărilor explozive îl constituie organizarea de evenimente în incinta Cetății și în Piața Cetății.

Concerte, Airsoft și observații astronomice

„Evenimentele organizate de către Serviciul Public Administrare Cetate Deva au contribuit semnificativ la creșterea numărului de turiști și implicit la banii intrați la bugetul local”, potrivit reprezentanților Primăriei municipiului Deva.
În luna septembrie a acestui an, pentru a promova fortăreața și pentru a atrage cât mai mulți turiști, Serviciul Public Administrare Cetate Deva va organiza mai multe evenimente. Vor avea loc mai multe concerte, iar în curând vor fi montate mai multe telescoape cu ajutorul cărora devenii și turiștii vor putea observa planetele Jupiter și Saturn cu sateliții lor și Luna, satelitul natural al Pământului. În timpul nopții se va organiza Airsoft.
Turiștii pot opta și pentru cele două sisteme de ghidare audio și vizual pentru a afla informații despre cele 13 obiective din cetate. Sistemul audio este un MP3 care poate fi primit gratuit, în baza actului de identitate și a unui proces-verbal care se face la Centrul Național de Informare și promovare turistică Deva. Acesta se afla la baza Cetății Deva. Al doilea sistem de ghidare este pentru smartphone, atât cu sistem de operare android, cât și iOS.

O singură întrerupere de la achiziționarea generatorului

Pentru a preveni situațiile de blocaj a fost cumpărat un generator de energie electrică, pentru a fi folosit în cazul unei pene de curent. Achiziționarea generatorului de rezervă a venit ca urmare a faptului că în 20 august telecabina s-a blocat, pompierii fiind nevoiți să îi scoată din telecabină pe cei 19 turiști (11 adulți și opt copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani). A doua situație de același gen s-a întâmplat peste doar câteva zile. Atunci au rămas blocați în telecabină 11 adulți și doi copii în vârstă de 6, respectiv 7 ani. Și în această situație a fost nevoie de intervenția pompierilor.
Potrivit reprezentanților Serviciului Public Administrare Cetate Deva, „îi asigurăm de asemenea pe turiști că Telecabina funcționează la parametri normali, are verificările tehnice la zi, iar de puțin timp a fost montat și un generator de curent de rezervă pentru a elimina situațiile neplăcute în cazul unor pene de curent în rețeaua principală”.