glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Creşte acciza la carburanţi, ţigări şi alcool de la 1 ianuarie 2019

Ministerul Finanţelor mai aplică o lovitură financiară populației. Începutul anului viitor va aduce scumpiri în lanţ la carburanţi, ţigări, bere şi băuturi alcoolice, deoarece Ministerul va creşte acciza pentru astfel de produse.
Benzina, motorina, ţigările, vinul şi berea vor avea accize mai mari cu 3,15%, adică accizele cresc proporţional cu rata inflaţiei, conform unui document publicat pe site-ul ministerului Finanţelor. Şi asta se va reflecta şi în preţuri. De exemplu, un litru de motorină care acum costă la pompă 6 lei şi 20 de bani se va scumpi cu 10 bani, la fel şi benzina. Aşa se face că eliminarea supraacizei promisă de Guvern tocmai pentru ieftinirea carburanţilor ar putea rămâne doar pe hârtie, nu şi cu efecte în buzunarul românilor.
Din ianuarie, un pachet de ţigări ar putea fi mai scump cu 20 sau chiar 50 de bani, tot din cauza accizei. Un pachet de țigarete se va scumpi cu 0,2 de bani, în urma majorării accizei de la 448 lei/1.000 de țigarete la 457 lei/1.000 de țigarete. Taxe mai mari se vor plăti şi pentru băuturile alcoolice. Un litru de coniac care costă acum 70 de lei s-ar putea scumpi şi cu 2 lei pe litru.
Asta după ce au fost deja anunțate încă de la 1 ianuarie prețuri mai mari și scumpiri pe bandă rulantă. Nu doar la benzina și motorina, ci și la energia electrică, gazele și produsele alimentare de bază vor fi mai scumpe anul viitor, unele chiar și cu 40%. Este cazul prețului la energia electrică, care va fi mai scumpă cu 40% anul viitor faţă de 2018, ceea ce se va reflecta şi în preţurile produselor. Accizele la produsele energetice cresc la rândul lor. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh.
Românii care au rate vor mai trece și printr-un alt şoc financiar. ROBOR la trei luni a crescut alert în ultima săptămână şi a ajuns 3.39%. Asta înseamnă că, faţă de anul trecut, cine are un credit Prima Casă plăteşte o rată mai mare cu 200 de lei.