Crăciunul fiarelor sau Noaptea Lupului

În prima duminică dinainte de Crăciun locuitorii din cătunul Băi, mai precis un pâlc de case pierdut undeva în poienile Apusenilor, săvârșesc un ritual straniu, denumit de ei “Noaptea lupilor” sau “Crăciunul fiarelor”. Nimeni nu știe de unde își are originile acest obicei, bătrânii l-au moștenit de la moșii lor și îl transmit mai departe, din generație în generație.
Lupul, regele animalelor
O singură fată poate vedea “vârva”
Pe măsură ce înaintează prin sat, ceata se mărește tot mai mult, bărbații colindați însoțind alaiul. Toată procesiunea este acompaniată de “dubașii” satului, în ritmuri sacadate, imitând bătăile inimii. Singura fata care poate să se întâlnească cu “vârva” este cea care a făcut masca aleasă și purtată de “omul-lup”. Ea poate sa-l întâlnească doar câteva minute, la amiază, când trebuie sa-l hrănească și să-l lăiască. Pentru acest ritual, fiecare fata trebuie să fie pregătită din timp, deoarece nu se știe a cui mască va fi aleasă. La casa fetei, “vârva” intră singur în camera cea mai buna, pregătită special pentru ceremonie. Apoi, este introdusă fata, care trebuie să aibă cu ea un ulcior cu apa, în care au fost fierte “bolbote”, adică ierburi de leac. Cu aceasta apa, “vârva” este lăită, astfel încât tot anul să nu se atingă relele și bolile de ea. Apoi, din bucatele pregătite, fata trebuie sa hrănească “vârva” cu mâna ei, pentru ca tot anul să nu se atingă de gospodăriile din sat decât cu voia stăpânilor. Ritualul nu durează mai mult de zece minute și este însoțit tot timpul de ritmul dubașilor și scandările cortegiului de flăcăi. Până la asfințitul soarelui, colindatul continuă din casă-n casă, astfel încât, o data cu lăsarea întunericului, toți bărbații sunt adunați în jurul “vârvei”.
Tot fata aleasă trebuie să aprindă un foc mare la gura peșterii, mai precis a unui aven uriaș, numit semnificativ huda lupului. În hudă, bărbații aruncă un purcel sau un berbec, pentru a fi jertfă adevărată animalelor sălbatice.
4 Comments