glasul-hd.ro Web analytics


ActualitatePolitică

Conducerea PSD a CJ Hunedoara, acuzată de PNL că a împărțit banii pentru inundații în mod discreționar

Partidul Național Liberal acuză conducerea Consiliului Județean Hunedoara că a alocat bani localităților afectate de inundații în mod arbitrar. Potrivit liberalilor, unitățile administrativ-teritoriale cu primari PSD au primit, în total, aproximativ 13.900.000 lei, în timp ce comunelor conduse de primari PNL, afectate și ele de viituri, le-au fost alocate doar puțin peste 3.300.000 de lei. De cealaltă parte, vicepreședintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, susține că banii nu au fost alocați în baza carnetului de partid și spune că există niște proceduri pe care fiecare edil trebuie să le respecte.

Liberalii susțin, într-un comunicat de presă, că PSD împarte banii pentru sprijinirea localităților afectate de calamități în funcție de culoarea politică a primarilor. Conform Hotărârii de Guvern 468/2016, județul Hunedoara a primit 18.491.000 de lei cu titlul de sprijin pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitățile naturale din ultima perioadă. Din această sumă, 1.202.000 de lei a fost alocată Consiliului Județean, iar restul de 17.289.000 lei a fost repartizată câtorva primării afectate. „Alocarea sumelor de către guvern către primăriile din județul Hunedoara s-a făcut în baza unei Note de fundamentare întocmită de Consiliul Județean și avizată de Instituția Prefectului. Conducerea PSD a Consiliului Județean a înțeles să împartă zonele calamitate și implicit fondurile alocate pe criterii politice, interpretând legea şi fără să ţină cont de realitatea din teren şi de constatările comitetelor locale de apărare împotriva dezastrelor. Astfel, comune afectate grav de viituri cum ar fi Ilia și Șoimuș au fost scoase de pe lista localităților afectate și nu au primit nici un leu pentru refacerea infrastructurii. În schimb, șefii Consiliului Județean au fost foarte darnici cu primarii, colegi de partid.  Localitățile cu primari PSD au primit în total 13.901.000 lei, în timp ce comunelor conduse de primari PNL, la fel de grav afectate de viituri, le-au fost alocate doar 3.388.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă emis de liberali și semnat de purtătorul de cuvânt al PNL Hunedoara, Oana Frânc.

Bobora: „S-ar putea ca din vina procedurilor neefectuate la timp, să fii fost localități văduvite”

PNL Hunedoara susține, în continuarea comunicatului de presă, că printre localitățile care au primit sume nesemnificative se numără şi comuna Pui, cu 27.000 lei pentru refacerea a două poduri rupte şi şase podeţe distruseMircea Bobora  333Watermark sau rupte aflate în patrimoniul Consiliului Județean, care nu pot fi reparate de administrația locală. Comuna Romos a primit 50.000 lei, comuna Zam – 55.000 lei și comuna Vălişoara suma de 2.000 lei. Vicepreședintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, susține că este exclusă alocarea fondurilor în baza carnetului de partid și spune că sunt niște pași pe care fiecare edil, care se confruntă cu calamitățile naturale, trebuie să le respecte. „E o procedură pentru repartizarea acestor fonduri pentru situații de urgență sau forță majoră, în sensul că primarul comunei respective face o analiză în urma vizitării locurilor afectate, analiză care se trimite, se validează de o comisie a CJ Hunedoara. Comisia se deplasează la fața locului și certifică că ceea ce s-a trecut în procesul-verbal de calamitate e și real. După aceea, se face un raport de sinteză, iar banii se repartizează în funcție de situațiile găsite și validate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Toate treburile astea trebuie făcute într-un interval de timp. Adică, spre exemplu, nu se poate ca dacă o localitate e calamitată în 3 august, să se vină cu procesul-verbal în 27 august și să se deplaseze comisia de validare în 29 august. S-ar putea, repet, s-ar putea, ca din aceste considerente, dar nu din vina noastră, ci din vina procedurilor neefectuate la timp, să fie localități care au fost văduvite de niște sume pentru reparația drumurilor. Vă mai spun ceva, sumele ce vin de la Guvern pot fi alocate doar pentru reparații la drumuri și podețe, nu pot fi alocate pentru calamități în zonele cultivate. E cu totul altceva”, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Liberalii vor urgent numirea unui Prefect

PNL Hunedoara a trimis un memoriu către Cancelaria Prim-Ministrului Cioloș, pentru a verifica documentele în baza cărora au fost alocate sumele. „Am înaintat, luni, un memoriu către Cancelaria Prim-Ministrului pentru efectuarea de verificări la Prefectura Judeţului Hunedoara şi în teren, solicitând motivarea în baza documentelor a sumelor alocate. Considerăm că necazurile oamenilor nu trebuie exploatate politic și că nu este corect ca administrația județeană să profite de calamitățile naturale pentru a aloca sume de bani, din fondul de rezervă, unităților administrativ teritoriale conduse de primari PSD. În acest sens solicităm numirea urgentă a unui prefect care să urmărească riguros legalitatea actelor administrative şi să ofere garanţia că sumele de bani vor fi alocate după nevoile cetăţenilor şi nu în funcţie de culoarea politică a primarilor”, se mai arată în comunicatul emis de PNL Hunedoara.

Tags
Back to top button
Close
Close