glasul-hd.ro Web analytics


Eveniment

Condamnare definitivă. Închisoare pentru gruparea care a traficat cel mai mare tezaur de kosoni dacici

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care Liviu Darius Baci, Mircea Mihăilă, Florin Zvîncă şi Romică Hândorean au fost trimişi în judecată, din anul 2012, pentru traficarea unor tezaure valoroase, descoperite la sfârşitul anilor 1990 în Sarmizegetusa Regia.

Cei patru inculpaţi în dosarul traficării celui mai mare tezaur de monede antice din aur, sustras din Sarmizegetusa Regia au primit sentinţe definitive. Prejudiciul creat de grupare se ridică, potrivit procurorilor, la peste patru milioane de euro, însă unele din infracţiunile de care au fost acuzaţi s-au prescris. Instanța a decis condamnarea definitivă a lui Darius Liviu Baci, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, Mircea Mihăilă a primit o pedeapsă de patru ani cu executare, Florin Sebastian Zvîncă – trei ani și șase luni cu suspendare, iar Romică Hîndorean a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Cauza a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Darius Liviu Baci a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, fals în declaraţii şi spălare a banilor; Mircea Mihăilă, zis „Cap de Porc”, de săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, spălare a banilor şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge; Florin Sebastian Zvîncă a fost judecat pentru infracţiunile de fals în declaraţii şi spălare a banilor, iar Romică Hîndorean a fost acuzat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare a banilor şi operaţiuni de export ilegal de bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural naţional.

Prejudiciu imens

Procurorii susțin că, în perioada 1998-2009, după ce s-au constituit într-o asociaţie infracţională, inculpaţii au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia (monument UNESCO), în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Cel mai mare tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander (30 kg) din aur, sustras în august 1998 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, nu a fost recuperate în totalitate. Procurorii au reușit să dea de urma a doar 28 monede Lysimach, depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Anchetatorii au recuperate două tezaure, sustrase din județul Alba:         un tezaur, în valoare de 100.000 euro, alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, sustras în perioada 2002-2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, și un tezaur, în valoare de 869 de euro, alcătuit din 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă, sustras în vara anului 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare. Ambele au fost depuse în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

În cursul urmăririi penale au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un tezaur din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 Є, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 Є, 700 monede din aur de tip Koson, în valoare de 350.000 Є, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Condamnați și cu sechestru pe bunuri

Pentru reciclarea sumei de 3.000.000 mărci germane, rezultată din valorificarea tezaurului sustras, inculpaţii au achiziţionat o spălătorie auto (ulterior modernizată şi împrumutată frecvent cu titlu de aport asociat), două parcuri auto cuprinzând 20 de autoturisme de lux, 33 de parcele de teren în intravilanul municipiului Deva, acţiuni bancare, vilă cu piscină, apartamente în municipiul Deva, au petrecut vacanţe în Europa de vest, Tunisia şi Japonia etc.

În cauză, procurorii au dispus instituirea unor măsuri asiguratorii, indisponibilizându-se prin sechestru bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor (autoturisme, apartamente, părţile sociale deţinute în societăţi comerciale, terenuri, sume de bani –  în lei şi valută – ridicate la percheziţii, echipamente de detecţie etc.) în vederea recuperării prejudiciului creat, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au format obiectul infracţiunii de spălare a banilor.

În instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu organele poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Hunedoara.

Tags
Back to top button
Close
Close