glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Comunele Buceș, Vața de Jos și Baia de Criș afectate de ploile torențiale din ultimele zile

În urma ploilor torențiale și a scurgerilor de pe versanți din zilele de 18 și 19 mai 2021, în comunele Buceș, Vața de Jos și Baia de Criș, din nordul județului Hunedoara, au fost afectate gospodării, terenuri agricole și podețe. De asemenea s-au constatat eroziuni ale malului Crișului Alb, în aceste localități.

În satul Mihăileni, cătunul „Berlin” – comuna Buceș, în urma unei alunecări de teren produsă de torenții puternici de pe versanți, sunt puse în pericol mai multe gospodării unde locuiesc 182 persoane.

Prefectul județului a dispus la fața locului să fie identificate porțiunile vulnerabile de pe versanți, din cauza cărora s-a produs alunecarea de teren și să fie luate măsuri urgente de eliminare a riscurilor care pot apărea.

În comuna Vața de Jos, în urma revărsării Crișului Alb,  sunt acoperite de apă 120 hectare teren agricol, 80 hectare pășuni și au fost inundate 2 gospodării și adăposturi de animale. De asemenea, din cauza scurgerilor de pe versanți, au fost colmatate 3 podețe aflate pe Drumul Județean 707.

În comuna Baia de Criș sunt acoperite de apă 25 hectare de teren agricol și a fost erodată o porțiune din malul Crișului Alb, pe porțiunea care traversează localitatea.

Angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara (S.H.I – Chișineu Criș – Formația Brad), pompieri, jandarmi și membri ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din cele 3 comune acționează cu efective mărite pentru eliminarea efectelor produse fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Prefectul Călin Petru Marian le-a solicitat reprezentanților instituțiilor implicate în eliminarea efectelor negative ale căderilor masive de precipitații să aplice de urgență măsurile care se impun pentru protejarea oamenilor, a bunurilor și a terenurilor agricole.

 

Back to top button