glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Colțul contribuabilului. RAMBURSAREA TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ

MOTTO: „Îi iertăm adesea pe cei care ne plictisesc, dar nu îi iertăm niciodată pe cei plictisiţi de noi”  Françoise de la Rochefoucauld

          Legea fiscală prevede că, în situaţia în care se deduce TVA mai mult decât se colectează, rezultă TVA de rambursat. Suma corespunzătoare se restituie contribuabilului. Acesta se adresează Administraţiei Financiare, care, în urma unor proceduri, restituie sau nu.

În ce condiţii se restituie taxa pe valoarea adăugată:

  1. În condiţiile în care marfa se vinde la export. TVA este o taxă pe care o plătesc doar cetăţenii şi societăţile din România, are caracter teritorial.
  2. În condiţiile în care contribuabilul realizează investiţii. Pe parcursul lucrărilor de investiţii, aprovizionările cu materiale şi lucrările executate de terţi sunt purtătoare de TVA deductibil. Cum în această perioadă contribuabilul nu are venituri, taxa pe valoarea adăugată se poate rambursa.
  3. În condiţiile în care activitatea nu realizează valoare adăugată. Cum se poate întâmpla? Simplu, intrările sunt mai mari decât ieşirile.

Dar să reluăm aceste trei ipostaze şi să le analizăm efectele fiscale:

În prima situaţie, rambursarea TVA este în regulă. Societatea face producţie sau prestează servicii pentru export. Taxa pe valoarea adăugată fiind o obligaţie fiscală doar pe teritoriul României nu se calculează, dar aprovizionările şi serviciile din ţară au inclus în preţ taxa pe valoare adăugată care are caracter deductibil.

În situaţia a doua: investiţiile; situaţia se poate nuanţa şi interpreta din diferite unghiuri. Investitorul nostru se decide să facă investiţii, fapt care impune realizarea acestora într-o perioadă mai mare, perioadă în care aprovizionările au înscrisă în factură taxa pe valoare adăugată, taxă care are caracter deductibil. Însumarea acestor deduceri creează situaţia ca societatea să înregistreze taxa pe valoarea adăugată de rambursat. Societatea face investiţii cu un singur scop: ca după finalizarea acestora să obţină profit. Scopul unic al capitalului. Toate aceste investiţii presupun un efort financiar considerabil, având ca surse capitalul propriu, credite şi altele. Să încercăm să dăm un exemplu simplificat la maximum: se aprovizionează cu materiale pentru investiţii în valoare de 1.190 lei, din care 1.000 lei este preţul şi 190 lei este TVA. Achită furnizorului 1.190 lei şi deduce TVA 190 lei, sumă pentru care poate să solicite rambursare. Efectul financiar: suma de 1.000 lei investită o recuperează doar atunci când finalizează investiţia şi începe să facă profit. Dar 19% TVA (190 lei) vine generosul stat şi o rambursează. Investitorul trebuie să aştepte finalizarea investiţiei pentru a-şi recupera propria investiţie, dar statul generos, şi probabil foarte îndestulat fiscal, îi spune investitorului: măi, băiete, ia de aici 190 de lei, să nu cumva să suferi şi te asigur că niciodată, da niciodată, nu voi verifica dacă ai finalizat investiţia, să fii sănătos dacă o finalizezi sau nu, noi Măria Noastră Statul asta facem.

Desigur că acesta se bazează pe faptul că nicio lege nu creează obligativitatea să se facă această verificare. De câte ori nu treceţi prin localitatea dumneavoastră şi vedeţi investiţii nefinalizate, care pe lângă aspectul lor respingător, în mediul local, conţin, dar nu se vede, şi importante sume reprezentând TVA rambursat sau deductibil. Veţi spune că în toată Europa se procedează la fel . Nu vă contrazic, dar ţările dezvoltate din Europa au bugete consistente care le permit aceste operaţiuni. Dacă e să fim în ton cu Europa de ce nu avem autostrăzi? spitale? şcoli? programe sociale? ca şi ei. Pe stat nu-l interesează acestea, ci doar diminuarea propriilor resurse financiare prin rambursarea TVA. Este simplu să se remedieze aceste aspecte:  o lege scurtă şi clară, după finalizarea investiţiei îţi diminuezi obligaţiile de plată cu TVA dedus în activitatea de investiţii. Probabil că această abordare este oarecum populistă, dar este o abordare.

Voi continua această temă şi în articolele viitoare.

Mă opresc aici.

Române, nu uita că eşti contribuabil!

Radu P. Herlea

 

Vezi și

Close