glasul-hd.ro Web analyticsEconomicSoluţii pentru afacerea ta

Colţul contribuabilului. Evaziunea fiscală (partea a II-a)

„Dacă ai bani, poți cumpăra aproape orice, dar nu poți cumpăra un om care să sufere în locul tău.”

Steve Jobs

Se spune că un țăran a mers la târg. Plimbându-se prin târg a văzut un om care vindea un papagal mare, foarte colorat. Îl întreabă dacă pasărea este de vânzare.

–Da, a răspuns proprietarul.

– Cât costă, dacă nu vă supărați?

-Șase milioane, răspunse acesta.

Surprins de răspuns, țăranul își văzu de drum. La spartul târgului, țăranul se întâlni cu proprietarul papagalului. Dar acesta nu mai avea pasărea, ci două pisici.

-Nu vă supărați, ați vândut pasărea?

-Da.

– Cu cât?

-Cu șase milioane.

-Și v-a dat șase milioane pe pasăre?

-Nu, mi-a dat două pisici, una de trei milioane și alta tot de trei milioane.

Continuăm cu evaziunea fiscală. La taxa pe valoarea adăugată, evaziunea TVA cuprinde mai multe forme:

Prima formă, oarecum mai umană, este legată de faptul că, aplicând la preț TVA (19%), acesta crește și face, oarecum, marfa nevandabilă. Așa că, în situația aceasta, vânzătorul nu adaugă la preț TVA, refuzând să devină casierul statului. Prin aceasta, prețul se reduce consistent și marfa se vinde. În această situație TVA nu mai este furat de la cumpărător.

Cu foarte mulți ani în urmă, am fost invitat la ziua unei cunoștințe împreună cu mai multe persoane. Am hotărât să-i cumpărăm împreună un cadou mai consistent. În acest sens s-a strâns, de la mai mulți, o sumă considerabilă și a fost încredințată unuia dintre participanți să cumpere cadoul. La ora stabilită, am ajuns la locul petrecerii, dar persoana care trebuia să cumpere cadoul lipsea. Vă dați seama de situația oarecum jenantă în care ne aflam. Petrecerea era începută și noi, fără cadou. După scurt timp a venit și persoana cu cadoul. Am răsuflat ușurați. Pe parcursul petrecerii l-am întrebat, de ce a întârziat

A răspuns:

-A trebuit să-l conving pevânzător să dezbrace cadoul de TVA.

-N-am înțeles.

-Suma pe care o aveam era exact prețul cadoului, dar fără TVA, așa că, a durat mult până l-am convins.

În fapt, vânzătorul și-a urmărit propriul INTERES: să-și vândă marfa, renunțând la calitatea de casier al statului.

O altă formă de evaziune fiscală este cea pe care am mai prezentat-o până în prezent, cea în care vânzătorul vinde o marfă în prețul căreia este inclus TVA, dar nu emite bon fiscal și își însușește întreg prețul, inclusiv TVA-ul. Cu permisiunea ta, atotputernicule  contribuabil, nesolicitând bon fiscal. Sigur, complicitatea ta se bazează și pe faptul, oarecum intuit, că în situația în care taxa pe valoare adăugată inclusă în preț ar ajunge la administrația țării, tot n-ai simți aproape nimic și pentru aceasta ești și tu vinovat, că nu ești conștient de puterea, de drepturile pe care ți le conferă calitatea ta de contribuabil.

Vă dați seama câți bani s-ar strânge numai din TVA la nivelul țării: 9% din vânzările de alimente (aproape o zecime) și 19% din vânzările de alte mărfuri (aproape o cincime). Dar lucrurile nu stau așa. De ce? Voi încerca în apariţiile viitoare să exprim diferite opinii.

Prezentul articol este oarecum mai scurt, dar pentru data viitoare voi scrie despre modul în care societățile comerciale fac evaziune fiscală, privind taxa pe valoare adăugată.

Române, nu uita că ești contribuabil!

Back to top button