glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Colectarea gunoaielor din Deva va intra în sarcina Primăriei

Primăria Deva va fi nevoită din toamnă să preia în sarcina sa colectarea deșeurilor menajere, în condițiile în care contractul de concesionare a acestui serviciu către societatea comercială Salubritatea SA nu mai poate fi prelungit.

Licitația pentru concesionarea către un operator privat a colectării gunoaielor din județul Hunedoara, organizată de ADI Deșeuri, este departe de a fi finalizată.

ADI Deșeuri – o entitate care încurcă lucrurile

Administrațiile locale, semnatare ale „Documentului de poziție a ADI Deșeuri”, și-au luat practic angajamentul să transfere în sarcina Asociației gestionarea problemelor legate de colectarea și depozitarea deșeurilor menajere. În aceste condiții, mai multe localități din județ au fost nevoite să găsească soluții pentru ca locuitorii să nu rămână cu gunoiul menajer neridicat. Din luna septembrie și municipiul Deva este într-o asemenea situație, pentru că legea nu mai permite prelungirea contractului cu actualul operator de salubritate. Și în alte localități cum ar fi Simeria sau mai multe comune de pe Valea Mureșului, serviciul de salubritate se desfășoară pe baza unor contracte de prestări servicii încheiate între administrația publică locală și o firmă de salubritate. În aceste condiții însă, întreaga răspundere pentru colectarea deșeurilor se află în sarcina administrației publice, de asemenea și finanțarea serviciului sau colectarea prețului pentru ridicarea gunoiului de la populație.

Soluții puține pentru Deva

Din luna septembrie, municipalitatea din Deva va fi nevoită să-și organizeze propriul serviciu de colectare a deșeurilor. Prin acest serviciu, administrația locală poate să contracteze un operator licențiat care să presteze pentru municipiul Deva operațiunile de ridicare și transfer a deșeurilor menajere sau poate să-și organizeze propriul serviciu public de salubritate. Orice soluție va adopta Primăria Deva aceasta va fi temporară până la organizarea de către ADI Deșeuri a licitației prin care va fi concesionat serviciul de colectare a deșeurilor menajere către o firmă de salubritate. Cum conducerea ADI Deșeuri nu a avansat încă un termen până la care vor fi finalizate procedurile de selectare și contractare a operatorilor de salubritate pentru cele patru zone în care a fost împărțit județul, situația gunoaielor rămâne provizorie și împovărează bugetele locale.

Tags