glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

Cinci muzee și galerii de vizitat într-o singură noapte

Petrila este singurul oraș din județ inclus în ediția din acest an a evenimentului “Noaptea Albă a Galeriilor”, care se va desfășura vineri, 11 octombrie, în 13 orașe din țară, care vor ține deschise  muzeele și galeriile până târziu în noapte.

“Noaptea Albă a Galeriilor” pune din nou micul oraș fost minier pe harta culturală a țării datorită artistului Ion Barbu și colaboratorilor și voluntarilor care-l susțin în proiectele sale pentru Petrila.

Evenimentul va începe la ora 19.00, când va fi inaugurată “Baia minerilor”, prin instalația itinerantă “MAD ION”. Instalația lui Ion Barbu este formată dintr-un ansamblu de caricaturi care prezintă diverse ipostaze avându-l în prim-plan pe Ion Iliescu, fost președinte al României, completate de mesaje agățate de tavan, mișcându-se libere în spațiu, pe șabloane ale României. “Ca la orice mină respectabilă, și la Mina Petrila intrarea în baia minerilor se face pe bază de lampă/lanternă”, spun organizatorii. Publicul va putea vizita Mina școală, Școala de calificare, Biblioteca Tehnică “Marian Novac” (Romanul Colectiv – Suzana Dan) și expoziția „Shrinking Cities in Romania” (IDEILAGRAM – Ilinca Păun Constantinescu).

Voluntarii, custozi ai muzeelor din Petrila și Petroșani pentru o noapte, țin deschise între 19-24 toate spațiile vizitate în turul “The Fabulous Petrila”: pornind de la vernisajul din Baia minerilor, trecând pe la Muzeul Salvatorului Minier, Casa Memorială Ion D. Sîrbu și Mother’s Museum, pentru a poposi spre miezul nopții la The Romanian Plumber Museum din Petroșani.

Fără superstiții. A 13-a ediție, în 13 orașe

Evenimentul “Noaptea Albă a Galeriilor” este organizat de Asociația Ephemair, care își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg.

“Noaptea Albă a Galeriilor” reunește de peste 12 ani scena culturii contemporane din București. Odată cu ediția din 2016, evenimentul a fost extins în alte nouă orașe. În acest an, galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara își vor deschide porțile publicului pentru a 13-a ediție a “Nopții Albe a Galeriilor”.

Programul “Nopții Albe a Galeriilor” Petrila 2019

19:00 – Vernisaj MAD ION – Baia minerilor. Debut tur ghidat

20:00 – Check point: Mina Petrila: Muzeul Salvatorului Minier și celelalte spații expoziționale

21:00 – Check point: Casa Memorială Ion D. Sîrbu – Petrila

22:00 – Check point: Mother’s Museum – Petrila

23:00 – Finish: Muzeul Instalatorului Român – Petroșani

Tags