glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cetatea Devei va fi iluminată permanent, pe timp de noapte

Miercuri seara, devenii au putut vedea pe cetatea care străjuiește municipiul mai multe lumini colorate, care înfrumusețează aspectul monumentului istoric. Potrivit reprezentanților primăriei Deva, iluminatul arhitectural al Cetății va intra în funcțiune, permanent, în 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

„Programul de iluminat arhitectural al Cetăţii Devei va intra în funcţiune începând cu data de 1 Decembrie. Până atunci, pe parcursul a două săptămâni, se vor desfăşura probe tehnologice ale sistemului. Programul de iluminat va funcţiona după mai multe scenarii de iluminat şi este gândit pe două componente – iluminat arhitectural şi iluminat festiv.
Iluminatul arhitectural are un rol esenţial în valorificarea monumentelor istorice – le evidenţiază caracteristicile în mod deosebit, şi cum Cetatea Devei este o carte de vizită a oraşului, la fel ca orice monument de excepţie, ea trebuie descoperită şi cunoscută de cât mai multă lume”, a declarat Mona Voinescu, purtător de cuvânt al Primăriei Deva. Sistemul de iluminat al Cetăţii este cuprins în contractul de lucrări al proiectului european „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, contract în valoare totală de 24 de milioane de lei. Firma care execută sistemul de iluminat – SC Euras SRL, aceeaşi cu care a fost semnat contractul de lucrări la proiect.