glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Cetatea Devei, o altă „vacă de muls” pentru Petru Mărginean. Reușim împreună… cu soacra

„Glasul Hunedoarei” a reușit să decripteze mesajul electoral al lui Petru Mărginean, care a  umplut Deva de panouri în care era înfățișat cu Cetatea în fundal și cu sloganul: „Reușim împreună”. Ambele elemente ale afișului au o strânsă legătură cu edilul liberal al Devei. Simultan cu renovarea cetății, lui Petru Mărginean i-a „crescut” o vilă în Lunca Cernii, iar când spune „împreună” acesta se referă la soacra sa, proprietara în acte a imobilului.

În primăvara anului 2014, cu puțin după ce au început lucrările de renovare a Cetății Deva, Prejban Ana, o pensionară din satul Negoiu, comuna Lunca Cernii de Jos, a depus documentația necesară construirii unei vile de peste 181 de metri pătrați, realizată din bușteni de lemn masiv și finisată în stil rustic cu materiale scumpe.

Cine nu are bătrâni… să nu-și facă casă

În aproape un an de când au început construcțiile, pensionara din Lunca Cernii este deja beneficiara unei vile de lux, cu toate „acareturile” aferente, construite pe o suprafață de 2.698 de metri pătrați, împrejmuiți cu un gard de lemn de molid, montat pe stâlpi de salcâm. În curte, poate fi admirată vila realizată din bușteni de rășinoase impregnate și tratate cu ulei de in, un spațiu pentru grill, dotat cu construcțiile aferente, un garaj, leagăn din lemn cu copertină, o fântână cu cumpănă și cușca pentru câine, ca să nu scape constructorilor niciun un amănunt din gospodăria „tradițională” a Anei Prejban. De fapt, pensionara din Negoiu locuiește de multă vreme într-o altă casă împreună cu soțul ei, unde au o gospodărie bine pusă la punct. Ca o stranie coincidență, construcția casei a fost finalizată odată cu terminarea lucrărilor de renovare a Cetății Devei. Legătura ciudată dintre începerea renovării cetății și demararea construcției din satul Negoiu și finalizarea acesteia odată cu terminarea lucrărilor de restaurare de pe monumentul simbol al Devei, poate fi explicată doar prin faptul că Ana Prejban, pensionara înstărită din Negoiu este soacra primarului municipiului Deva, Petru Mărginean. Și, este firesc ca ginerele să-și ajute soacra, mai ales când pensia acesteia nu este foarte mare.

Coincidențe sau confimări tacite

Locuitorii din Lunca Cernii, care nu puteau să nu observe construirea vilei din satul Negoiu, povestesc că acolo au lucrat muncitori din Satu Mare și că, din același județ, au fost și mașinile care au cărat materialele. Cu excepția mașinilor care au dus, gratuit, piatră și pământ pentru umpluturi și care au fost ale administrației locale. În paralel, la câțiva zeci de kilometri de Negoiu, pe Dealul Cetății din Deva, firma Euras, din Satu Mare, era anteprenorul general al lucrărilor de reabilitare, în timp ce societatea Total Prod, din Negrești Oaș, județul Satu Mare, este subcontractant. Cele două firme de construcții din județul Satu Mare au lucrat, după părerea specialiștilor extrem de neglijent și cu încălcarea legislației de mediu și forestiere, direct sub protecția primarului Mărginean. Primarul din Lunca Cernii, Livițuc Lupulescu se face că nu știe prea multe despre casa soacrei colegului său de partid, Petru Mărginean. Dar totuși, chiar dacă nu știe exact cine a fost constructorul, nici cu Autorizația de Construcție în față, confirmă totuși că pe acolo au fost văzute mașini de Satu Mare și că muncitorii erau tot din acea zonă. Nici arhitectul care a realizat proiectul casei soacrei lui Mărginean și care a obținut toate avizele necesare construcției nu-și aduce aminte ce firmă a construit casa finalizată de curând. Amnezia care i-a lovit pe toți cei implicați în construcția casei Anei Prejban, din Negoiu, este cel puțin suspectă. Dar întărește de fapt supozița că acea casă i-a fost construită soacrei lui Mărginean de firmele din Satu Mare, care au lucrat la reabilitarea Cetății Devei.

Cu mască… fără mască

În realitate, așa cum este construită, ca o casă de vacanță cu toate utilitățile, inclusiv cușca câinelui, este evident că Ana Prejban nu va locui în acel imobil total atipic pentru o gospodărie din Lunca Cernii. Dar, nu este pentru prima dată când Petru Mărginean își disimulează afacerile trecându-le pe numele unor persoane de încredere. După ce timp de aproape doi ani, din funcția de primar al Devei, Mărginean a virat sume importante în conturile televiziunii administrate de soția sa, Gabriela Mărginean (născută Prejban), acesta a trecut atât părțile sociale ale firmei, cât și administrarea televiziunii unui om de încredere, Emil Gherghe, producător de știri în cadrul redacției Antena 1 Deva. În realitate, postul este administrat în continuare de Gabriela Mărginean, soția edilului, care, în continuare, virează din bugetul Devei sume importante în conturile televiziunii. Aceași „rețetă” a aplicat-o, probabil, Mărginean și în cazul casei de vacanță de la Negoiu, unde a băgat-o în față pe soacra sa și pensia ei de „milioane”.

Tags