glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ceara de albine

Ceara este unul din produsele apicole importante obtinute de la albine.
Ceara este produsa de catre albinele tinere in varsta de 12-18 zile, in timp ce albinele batrane nu pot produce ceara.

Datorita calitatilor sale ceara de albine nu interactioneaza cu sistemul digestiv uman si trece prin organism fara a suferi modificari.Ceara de albine este, chimic, foarte inerta. Ea rezista bine la oxidari si nu este usor atacata  decat de enzimele digestive ale insectelor cum este Galleria. In stup, ceara se incarca cu impuritati dar nu se transforma, ceea ce permite recuperarea ei dupa mai multi ani de folosire prin simpla reincalzire si purificare.
De retinut este ca substantele dizolvate sau incapsulate in ceara sunt dizolvate si cedate lent, ceea ce face ca ceara sa fie utilizata cu succes in industria farmaceutica.
In acelasi timp, ceara are capacitatea de a retine din organism toxinele, ea fiind utilizata cu success in curatirea cavitatii bucale, iar datorita prezentei vitaminei A, este folosita cu in tratamentul afectiunilor cutanate si ale membranelor mucoase de la nivelul gurii.Ceara de ceară albă sau galbenă este folositoare, mai ales pentru persoanele care suferă de răceală. Acesta poate fi administrat în siguranță copiilor dacă nu există alergii la componente. Ceara este un bun antiseptic, are proprietăți bactericide și, prin urmare, este inclusă în compoziția multor medicamente din gât. În plus față de funcția antiinflamatorie, are proprietăți de vindecare a rănilor, ceea ce a făcut un tratament favorit pentru arsurile și rănile vindecătorilor tradiționali.
Administrarea orala a cerii intervine si in tratamentul colitelor spastice iar rasinile pe baza de ceara de albine trateaza eficient tulburarile circulatiei periferice de la nivelul membrelor inferioare.
Unguentele pe baza de ceara imbunatatesc calitatea pielii, iar unele retete populare obtinute din ceara si unt se folosesc la tratarea lupusului. Proprietățile antiinflamatorii recomandă ceara de albine în tratamentul eczemelor și erupțiilor cutanate, însoțite deseori de mâncărimi. Eczemele țin să se accentueze îndeosebi în sezonul rece, atunci când pielea devine mai uscată.
În aceste cazuri, este recomandată folosirea unui amestec din ceară de albine, ulei de măsline și miere.Bogată în vitamina A, ceara de albine hrănește pielea, grăbind vindecarea rănilor. Din ceară, miere și ulei de măsline poate fi preparat, de asemenea, un unguent cu aplicare topică, indicat pentru calmarea mâncărimilor și stoparea sângerării provocate de hemoroizi.
Ceara ajută pielea să aibă o structură netedă şi elastică (aspect), de aceea este mult utilizată în cosmetică, pentru epilalare si în prepararea diferitelor măşti. Pentru a hidrata părul uscat, se aplică o mască obţinută dintr-o linguriţă ceară de albine topită cu 2 gălbenuşuri, 100 ml alcool , 50 ml de apă şi 2 linguriţe de miere. O altă variantă ar fi să aplici o mască dintr-un gălbenuş, 1 lingură de ulei de ricin, 1 linguriţă de ceară de albine încălzită, 10 picături de tinctură de propolis şi 2 linguriţe de miere.

In medicina interna, se foloseste ceara fie sub forma unor bomboane amestecate cu miere si vitamine pentru a stimula secretiile salivare si gastrice ajutand si la curatarea dintilor de piatra, tartru, culoarea galbena, mai ales la fumatori; de asemenea, este foarte activa in paradentopatii, intarind gingia.

Back to top button
Close
Close