glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Casă din comuna Băița, mistuită de două incendii în aceeași zi (Galerie foto)

O familie cu o fetiță de 2 ani, sub cerul liber, în urma flăcărilor devastatoare

Întâmplare șocantă duminică, în satul Lunca din comuna Băița. O casă a fost devastată de două incendii, produse în aceeași zi, la câteva ore distanță unul de celălalt. În urma acestora, o familie cu o fetiță de doi ani și nouă luni a rămas sub cerul liber, în pragul sărbătorilor de iarnă.

În câteva ore, casa în care locuia tânăra Andreea Petronela Poenar (27 de ani) împreună cu concubinul și cu fiica lor a fost mistuită de două incendii. Flăcările care au lăsat familia din Lunca pe drumuri în pragul sărbătorilor de iarnă se pare că au izbucnit de la un scurtcircuit electric. „A fost un incendiu care se manifesta la acoperișul unei case, de aproximativ 45 de metri pătrați. Pe lângă acoperiș au fost afectate aparate electrocasnice, uși din lemn, geamuri de termopan, haine. Pentru stingerea incendiului au acționat două echipaje, pompierii de la Stația din Băița și din Deva cu două autospeciale de 9.000 de litri de apă. Într-adevăr au fost două incendii la casa respectivă, la interval de șapte ore unul de celălalt, dar principalele pagube s-au produs în urma primului incendiu. Totul a pornit de la un scurtcircuit la un aparat electric”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Anemona Doda.

Nicio victimă, dar pagube materiale însemnate

Din fericire, în momentul tragediei ninemi din familie nu a fost acasă. „Casa a luat foc de două ori în aceeași zi. În jurul prânzului, a fost primul incendiu de la un scurtcircuit la un reșou pe care l-am lăsat eu în priză să se încălzească în casă până vin de la lucru. Atunci a ars coridorul casei, focul a ajuns până la acoperiș, au venit pompierii, au stins incendiul și au plecat imediat. Am salvat câteva haine și am plecat să dormim la o cabană pe care o avem la Măgura (lângă Almaș), urmând ca a doua zi să ne întoarcem să vedem ce mai putem lua. În jurul orei 23:00 ne-au sunat vecinii să venim de urgență că iar a luat foc casa. De data aceasta nu am mai avut ce salva pentru că flăcările au afectat casa în totalitate. Deasupra tocului ușii sunt niște boiandrugi de lemn, vechi de 100 de ani, și cred că de acolo s-a aprins focul a doua oară, pentru că jarul încă mocnea în interiorul lemnului și a avut nevoie doar de o adiere a vântului ca să se aprindă focul din nou”, a afirmat Andreea Petronela Poenar.

Ajutor de urgență pentru refacerea casei

Tânăra împreună cu concubinul și cu fiica lor de doi ani și nouă luni locuiesc acum la o cabană de la Măgura, unde nu au nici apă. Pentru a reface în totalitate casa distrusă de flăcări, este nevoie urgentă de materiale de construcție, ferestre, uși, dar și de aparatură electronică și electrocasnică și mobilier. „Casa o să o refacem pentru că nu avem de ales. Până atunci, ca situație de urgență, vom sta la cabana de la Măgura, cărăm apă la bidon pentru că acolo nu avem apă și facem baie la părinții mei la Deva. Avem mare nevoie de ajutor pentru că eu lucrez pe minimul pe economie, mama fetiței lucrează doar în weekend-uri și nu ne permitem. Primarul din Băița a fost la fața locului și ne-a promis că ne va face acoperișul casei. Urmează să scoatem toate dărămăturile și să facem o evaluare cu ce am avea nevoie. Oricum, cel mai mult ne-ar trebui materiale de construcții și bani. Cu restul (haine și alimente) ne descurcăm deocamdată”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei”, concubinul tinerei.

Hunedorenii care doresc să ajute familia din Lunca rămasă pe drumuri pot lua legătura cu Andreea Petronela Poenar, la numărul de telefon: 0771 366 782 sau cu primarul comunei Băița, Damian Diniș, la numărul detelefon: 0722 231 965. În plus, tânăra are deschis și un cont, la Banca Transilvania, pentru persoanele care doresc să doneze bani pentru refacerea casei: RO83BTRLRONCRT0053579702.