glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Bărbaţii hunedoreni sunt foarte reticenţi la pilula contraceptivă

Pilula prototip dedicată bărbaţilor care doresc să folosească o metodă contraceptivă sigură şi neinvazivă de evitare a unei sarcini nedorite a fost anunţată de la începutul anului 2001. În fine, după ani de cercetări în care a fost testată, aceasta are acum o şansă reală să ajungă în farmacii. Întrebarea care se pune este câţi bărbaţi de la noi vor fi dispuşi să poarte grija zilnică a pilulei, acceptând egalitatea între sexe (şi) la acest capitol.

 

O statistică recentă plasează România pe locul doi în lume, după Rusia, la numărul de avorturi înregistrate. În perioada 1958 – 2016, în ţara noastră un număr de 22.743.390 de femei au întrerupt sarcina pe cale chirurgicală în spitale, în perioadele când acest lucru era posibil legal. Datele post-1989 sunt subraportate, deoarece în domeniul privat acestea sunt incomplete sau deloc cunoscute. Judeţul Hunedoara a atins un punct maxim în 1990, cu 22.836 de avorturi. În 2014, au fost raportate 594 de proceduri abortive.

 

„Nici pe patru scânduri şi dus la groapă nu iau aşa ceva!”

 

Un scurt sondaj de opinie întreprins de cotidianul nostru a surprins foarte sugestiv mentalul colectiv al bărbaţilor aflaţi la vârsta fertilă din judeţul Hunedoara. Răspunsul e clar şi fără echivoc: nouă din cei zece subiecţi de sex masculin intervievaţi de reporter nu ar lua ei înşişi pilula contraceptivă.

Sebastian C., 32 ani: „Scurt, pe doi: nu. Deşi folosim prezervativul, fiindcă soţia devine depresivă de la metodele hormonale, deşi mai avem discuţii privind anumite aspecte, niciodată nu ne-am gândit să alegem altceva. Eu lucrez pe TIR, iar o altă metodă nu şi-ar avea rostul.”

Dorin M., 40 de ani: „E curios cum m-aţi nimerit fix pe mine cu întrebarea asta. Soţia a avut trompele legate şi a rămas însărcinată chiar şi aşa. Acum, ce să facem? L-am binevenit, n-am mai pus alte întrebări. Mi-a zis ea, într-o seară, despre operaţie. Eu fug de chestii de-astea…”

Vasile R., 26 de ani: „Mort, copt, nu aş lua pilule de-astea. Pe patru scânduri şi dus la groapă (râzând), nu iau aşa ceva!”

Valentin N., 27 de ani: „Dar de ce să iau, eu rămân însărcinat?! E treaba ei. Să facă echipă de fotbal, dacă aşa vrea ea. Şi împărţim sarcinile.”

Eusebiu L., 35 de ani: „Desigur. Îngraşă? Scade potenţa? Dacă totul e relativ OK, aş încerca… de ce nu?”

Andrei H.: „Nu. Nu iau medicamente defel. În toată viaţa mea am luat doar de trei ori pastile.”

Şi părerea specialistului în domeniu confirmă rezultatele sondajului. „La noi, dacă e să vorbim ipotetic, nu văd un procent mai mare de cinci, maxim zece la sută dintre bărbaţi care să se fie doritori să aleagă această opţiune. Cei care vin pentru planning familial vin să ia pilulele pentru partenerele lor”, ne-a declarat doctor Crinela Luminiţa Olaru, medic de familie.

 

Ce variante de contracepţie are bărbatul

 

Dacă partenerii sexuali aleg ca bărbatul să ia pe umerii săi această sarcină, opţiunile contraceptive actuale sunt: vasectomia (chirurgicală şi ireversibilă sau cea reversibilă, nerecomandată de medicii specialişti), prezervativul sau retragerea (Coitus Interruptus). Recent apărută, injecţia cu hormoni a prins destul de bine în ţările europene cu planificare familială optimă şi disponibilitatea persoanelor vizate.

După ce s-au încercat diverse formule biochimice (în principiu combinaţii de testosteron şi progesteron sau extracte din plante, formula cu papaya şi acid oleic), se pare că avem varianta câştigătoare: DMAU, un steroid anabolizant şi androgenic deocamdată experimental. Într-un sondaj din 2002 efectuat pe 9.000 de bărbaţi din nouă ţări, între care SUA, Mexic, Franţa, Germania, Brazilia, mai mult de 55 la sută dintre respondenţi au spus că ar fi dispuşi să folosească o metodă nouă de contracepţie. Un studiu ulterior, realizat de Johns Hopkins University, estima că cererea de produs ar putea atinge 44 de milioane de clienţi, asta doar în cele nouă ţări menţionate în acel studiu. Cu toate acestea, marile companii farmaceutice par să fi abandonat cauza şi DMAU încă nu a apărut în farmacii.

 

1958 – primul an de avort legal, în România

– perioada de avort fără restricţii, 1958 – 1966: total raportate 7.521.100

– perioada de interdicţie („decreţeii”) 1967 – 1989: total raportate  6.549.823

– perioada post-revoluţie, după 1989: total raportate 7.833.735

TOTAL AVORTURI 1958 – 2014: 21.904.658

(Surse: Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Statistică, TransMonEE 2015 Database, UNICEF Regional Office for CEE/CIS)

 

Există în momentul actual trei noi metode de protecţie pentru bărbaţi, viabile şi studiate:

Nestorone-Testosterone: un gel ce trebuie aplicat zilnic pe braţe şi pe umeri;

DMAU: similar gelului, cu studiu asupra tolerabilităţii, dar de recuperat asupra gradului de supresie; varianta injectabilă urmează să fie studiată pe un grup de subiecţi voluntari;

RISUG/ Vasalgel: varianta nechirurgicală a vasectomiei. Presupune injectarea unui gel polimer în canalul deferent, astfel încât spermatozoizii sunt neutralizaţi chimic. Prezintă avantajul că procedura e reversibilă.