glasul-hd.ro Web analytics

Diverse

Bănci: Vești bune pentru cei executați silit

O decizie luată, luni, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, va favoriza debitorii executați silit, doar cu o anumită condiție. Daca, până acum, banca bloca sumele care intrau în contul respectivei persoane, acum, totul s-ar putea schimba.

executare_silita_bunuri_48265500_90452100

Potrivit deciziei luate de autorități, banca nu va mai fi obligată să blocheze sumele care intră în cont, în situația în care o persoană are poprire pe acesta, dacă urmărirea silită este suspendată ( ex: a făcut o contestație), scrie avocat.net.

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civilă (prevederea citată mai jos – n. red.), suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării”, se arată în lege.

În cazul popririi bancare, banii deja existenţi în contul unui debitor – sub forma unor depozite, spre exemplu – vor rămâne indisponibilizaţi pe durata suspendării executării silite, decizia ICCj făcând referire strict la sumele intrate în contul bancar sub formă de încasări (salariu, pensie).

Decizia va deveni valabilă în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial!

(sursa: bugetul.ro)