glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateSport

Avram Iancu este primul român care a înotat Canalul Bristol. A fost felicitat la bordul aeronavei Tarom, la 11,900 metri!

Avram Iancu a început traversarea Canalului Bristol, care desparte Anglia de Țara Galilor, joi, 21 iulie,  dimineaţa, pe o rută stabilită între localităţile Glenthorne şi Porthcawl. Performanţa bibliotecarului din Petroşani s-a desfăşurat după regulile de marathon swim, fiind supravegheată de Bristol Channel Association, entitatea juridică ce guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial, pilotul, copilotul şi observatorul cursei fiind englezi.

Înainte de începerea traversării, Avram Iancu a apreciat că înotul în Canalul Bristol, care măsoară 28 de kilometri, va fi unul dificil din cauza temperaturii scăzute a apei(16 – 17 grade), dar şi a efortului continuu pe care va trebui să-l facă. Asfel cursa s-a transformat într-o cursă de 39 km.

“În urmă cu două luni eram în spital, internat prin secția de primire urgențe iar astăzi am trecut inot din Anglia în Țara Galilor traversând Canalul Bristol.
Odată cu această performanță sunt onorat să devin primul român care traversează celebrul canal care are curenți marini deosebit de puternici.
Sunt deasemenea onorat să constat că această traversare a făcut ca inimile românilor din Țara Galilor și Anglia să rezoneze cu această acțiune românească.
Mulțumesc tuturor pentru implicare și mai ales celor aproximativ 50 de români care m-au așteptat la final.
Sunt foarte bucuros să constat că printre ei s-a aflat și reprezentantul Ambasadei României in Regatul Unit, Dl Mihai Ioan, Consulul Onorific al României în Țara Galilor, Dna Diana Stroia și Dna Gabriela Ferguson.
Mai multe detalii în zilele următoare, avem mult material video așa că țineți aproape!
Mulțumiri deosebite partenerilor mei:
Parteneri Anglia-Tara Galilor
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nordeste mesajul postat de Avram Iancu la cateva ore după ce a reușit să ducă la bun sfârșit cursa.
“Suntem mândri că l-am avut la bord pe bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, cel care a devenit primul român care a traversat înot Canalul Bristol, care desparte Anglia de Țara Galilor. Aplauzele au răsunat și la peste 11.000 pentru românul nostru, cel care a traversat o distanța în linie dreaptă de circa 25 de kilometri, cunoscutul practicant de sporturi de anduranță înotând aproape 40 de kilometri, purtat de curenții foarte puternici ai canalului.
Mulțumim, Avram Iancu!” este mesajul care însoțește postarea de pe pagina de Facebook a companiei aeriene Tarom.
De asemenea, pe aeroportul din București, Avram Iancu a fost întâmpinat de familie, surprinzând și bucuria fetițelor în urma acestei traversări reușite în premieră pentru România

Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de “Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Pentru Avram Iancu urmează, la începutul lunii august, revanșa de pe lacul Balaton, din Ungaria.

Back to top button