glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Autobergamo spulberă Odorheiu şi redevine lider în Liga 1

Un derby de tradiţie din futsalul românesc, cel dintre Autobergamo şi FK Odorheiu Secuiesc, s-a jucat luni seară în Sala Sporturilor din Deva. Se întâlneau echipele de pe primele două locuri din campionat – oaspeţii fiind lideri cu maxim de puncte – iar istoricul partidelor directe promitea o dispută echilibrată.

Numai că pe parchet lucrurile nu au stat deloc aşa, pentru că practic o singură echipă a făcut legea. Chiar şi fără antrenorul Fonseca Cilleros pe bancă, acesta fiind suspendat patru etape după eliminarea de la meciul cu Informatica, devenii au evoluat excelent şi s-au impus finalmente cu 9 – 2, scor fidel în privinţa raportului de forţe de pe teren.

Cinci goluri în prima repriză

Cu ex-devenii Manya şi Csoma în efectiv, cu Grigoraş în poartă şi cu un lot omogen şi bine sudat, harghitenii păreau înaintea partidei o nucă greu de spart. Şi începutul de meci a fost conform aşteptărilor, cu Odorheiu aşezat temeinic în apărare şi Autobergamo încercând să găsească culoare spre poarta adversă. Andre, Obadă, Pânzaru şi Chapu au căutat golul, însă fie au fost bine blocaţi de defensiva oaspeţilor, fie şuturile lor nu au nimerit ţinta. Lucrurile au început să se precipite în minutul 8, unul cu multe evenimente. Mai întâi Manya a scăpat pe contraatac la o minge interceptată la mijlocul terenului, dar a tras pe lângă poarta lui Toniţă, apoi pasa lui Teka l-a găsit pe Biro singur cu Grigoraş, însă a şutat direct în acesta, pentru ca imediat să vină şi deschiderea scorului: Ferreira îl serveşte cu o pasă în gura porţii pe Biro, care deviază subtil şi eficient pe lângă portar.
După primirea golului Odorheiu încearcă să iasă mai mult la joc şi să scape de dominarea sufocantă de până atunci a Devei. Totuşi, peste numai două minute cei care înscriu din nou sunt tot jucătorii lui Autobergamo. Teka, cu un joc excelent luni seară, îl găseşte pe Varela în apropierea porţii, acesta driblează portarul şi face 2 – 0. Varela, Tacot şi Ferreira îl evidenţiază pe Grigoraş, şutând direct în acesta în situaţii de unu la unu, iar bara transversală îi salvează în două rânduri pe harghiteni la mingile expediate de Obadă şi Teka, la acesta din urmă mingea revenind în faţa porţii. Va fi totuşi 3 – 0 cu patru minute înainte de pauză: Teka mai inventează o pasă de gol pentru Noe şi acesta este faultat clar de Kedei în suprafaţa de pedeapsă. Tot Noe execută penaltyul în forţă, fără şansă pentru Grigoraş. Devenii se dezlănţuie pur şi simplu, Grigoraş mai are un reflex senzaţional la şutul lui Obadă, Teka mai trimite o minge în faţa porţii goale dar nici un coechipier nu e pe fază, iar şutul lui Andre e deviat în corner de un apărător. Cornerul este executat de Obadă şi Andre reia din apropiere în plasă pentru 4 – 0 cu două minute înainte de pauză. Mai e timp şi pentru golul cinci, venit în urma unui contraatac purtat de Varela care, altruist, îl serveşte pe Obadă şi căpitanul Devei marchează. Toader are şansa golului şase, însă Grigoraş se opune din nou, portarul oaspeţilor făcând o partidă bună, în ciuda numărului mare de goluri încasate.

Devenii au lăsat-o mai moale după pauză

La un asemenea scor – nescontat de nimeni înaintea partidei, să recunoaştem – Autobergamo a ridicat complet piciorul de pe acceleraţie în partea secundă. Cu un joc de posesie, cu circulaţie în viteză a balonului şi cu întreg lotul rulat pe parcursul reprizei a doua, devenii au făcut mai mult spectacol pentru public decât s-au străduit să marcheze. Chiar şi aşa, au mai făcut-o de patru ori, oaspeţii reuşind şi ei golurile de onoare.
Ferreira, Noe, Chapu, Andre şi Pânzaru au ratat ocaziile devene în prima jumătate a reprizei a doua, de partea cealaltă Hadnagy având un şut peste poarta deveană. Chapu, servit de Andre cu poarta goală, a făcut 6 – 0, scor la care odorheienii au punctat şi ei prin Miklos. Ferreira – lansat pe contraatac de Noe – şi Toader – după un un-doi cu acelaşi Noe – ratează situaţii clare de gol, trimiţând pe lângă poartă, însă acelaşi Toader îşi înscrie numele pe lista marcatorilor cu cinci minute înainte de final, fructificând o minge interceptată de Obadă. Mai înscrie şi Obadă pentru 8 – 1 la un alt contraatac, purtat de data aceasta de unul singur. În ultimele minute se joacă cu garda complet jos şi Obadă, Varela, Andre şi Biro pe de o parte, Kedei şi Miklos – parade bune ale lui Savu în faţa ambilor – îşi trec în cont ocazii după ocazii. Cu 13 secunde înainte de fluierul final Boda înscrie golul doi al oaspeţilor, pentru ca Biro să realizeze „dubla” personală când mai erau patru secunde de joc.

Autobergamo e pe primul loc şi are al treilea derby consecutiv

În urma acestei victorii asupra fostului lider al ligii întâi Autobergamo a revenit pe prima poziţie a clasamentului după patru etape, cu zece puncte din 12 posibile. Să mai spunem că s-a jucat destul de puţin futsal în această rundă cu numărul patru. Prologul etapei, programat sâmbătă la Vicovul de Sus între Bukovina Vicov şi United Galaţi nu s-a disputat, gazdele nereuşind să asigure asistenţa medicală la sală. Oaspeţii vor câştiga cu 5 – 0 „la masa verde”, rezultat care va fi omologat la proxima şedinţă a Comisiei de Organizare a Competiţiilor de la Federaţie.
Tot luni, înaintea partidei de la Deva, au avut loc alte două meciuri. La Cluj echipa gazdă Clujana a pierdut dramatic, scor 4 – 5, în faţa altei nou promovate din liga a doua, Gloria Buzău, care adună astfel primele sale puncte în acest eşalon valoric. La Iaşi au fost destule evenimente la întâlnirea dintre Politehnica şi Dunărea Călăraşi, întreruptă la un moment dat când oaspeţii conduceau cu 1 – 0. În cele din urmă jocul s-a reluat, nu s-a mai înscris şi Dunărea a plecat cu toate cele trei puncte, egalând astfel Galaţiul şi Odorheiul în clasament.
Partida dintre Informatica Timişoara şi Imperial Wet Miercurea Ciuc a fost amânat motivat, timişorenii susţinând la sfârşitul săptămânii trecute jocurile din Main Round în Futsal Champions League. Să spunem că Informatica a terminat grupa din Letonia pe locul 2, după 0 – 1 cu VFL 05 Hohenstein-Ernstthal (Germania), 6 – 2 cu FK Nikars Riga (Letonia) şi 1 – 1 cu Record Bielsko-Biala (Polonia), nereuşind calificarea în Elite Round.
În clasamentul Ligii întâi conduce Autobergamo cu 10 puncte, urmată de United, Odorheiu şi Dunărea cu câte 9 puncte, gălăţenii având după cum se ştie trei puncte de penalizare. Pe locul 5 este Informatica, cu 7 puncte, care are însă un meci mai puţin şi poate egala din nou la puncte pe Autobergamo dacă va câştiga restanţa cu Imperial Wet.
Etapa viitoare devenii au o deplasare extrem de dificilă la Galaţi, în compania lui United. Echipa pregătită de fostul antrenor-jucător al lui Autobergamo, Florin Ignat, are patru victorii în patru etape în actualul campionat, doar penalizarea privându-i de ocuparea primului loc.

Autobergamo Deva – FK Odorheiu 9 – 2 (5 – 0)

AUTOBERGAMO: Toniţă, Savu – Pânzaru, Andre, Obadă, Chapu, Biro, Teka, Ferreira, Noe, Tacot, Varela, Toader. Antrenor Adrian Moţ
ODORHEIU: Grigoraş, Heghi – Csoma, Manya, Miklos, Szeci, Hadnagy, Kedei, Csaba, Balint, Boda, Szocs. Antrenor Zoltan Jakab
Au marcat: Biro (8, 40), Varela (10), Noe (16 – penalty), Andre (18), Obadă (19, 37), Chapu (29), Toader (35), respectiv Miklos (30), Boda (40)

Etapa 4, rezultate

sâmbătă, 6 octombrie
Bukovina Vicov – United Galaţi 0 – 5 („la masa verde”)
luni, 8 octombrie
Clujana Cluj – Gloria Buzău 4 – 5
Politehnica Iaşi – Dunărea Călăraşi 0 – 1
Autobergamo Deva – FK Odorheiu 9 – 2
Informatica Timişoara – Imperial Wet a fost amânat

Clasament

1. Autobergamo 10 puncte (39 – 9)
2. United 9* p (27 – 5)
3. Odorheiu 9 p (41 – 22)
4. Dunărea 9 p (14 – 10)
5. Informatica 7 p (14 – 4)
6. Imperial 3 p (20 – 12)
7. Politehnica 3 p (8 – 12)
8. Gloria 3 p (9 – 23)
9. Clujana 0 p (10 – 40)
10. Bukovina 0 p (11 – 55)
* echipă penalizată cu 3 puncte

Etapa viitoare

13 octombrie
Dunărea Călăraşi – Clujana Cluj
14 octombrie
Gloria Buzău – Bukovina Vicov
15 octombrie
United Galaţi – Autobergamo Deva
16 octombrie
FK Odorheiu – Informatica Timişoara
Imperial Wet – Politehnica Iaşi