glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Autobergamo a egalat scorul finalei şi poate câştiga titlul la Deva

Cel de-al doilea meci al finalei Ligii întâi la futsal dintre United Galaţi şi Autobergamo Deva a oferit parcă şi mai mult dramatism decât primul, deşi de data aceasta nu am mai avut parte de lovituri de departajare şi nici măcar de prelungiri. A fost însă o dispută cu mult mai multe goluri şi cu destule răsturnări de situaţie (1 – 0, 1 – 2, 3 – 2, 3 – 5), cele două echipe alternând la conducere pe tabela de marcaj.

Finalmente s-a impus Autobergamo cu 5 – 3 şi devenii au ieşit cu bine, putem spune, din dubla întâlnire de la Galaţi, egalând scorul la general şi obţinând astfel marea şansă – dorită înaintea acestei deplasări – să îşi adjudece titlul pe teren propriu. Următoarele două partide ale finalei sunt programate la Deva, luni 22, mai şi marţi, 23 mai. În caz de victorii în ambele manşe, Ignat şi ai săi vor deveni campioni ai României în actualul sezon competiţional.

Echilibru în prima parte a jocului

Cele două formaţii au început meciul parcă mai prudente decât în ziua precedentă, marcate poate şi de imensa risipă de efort fizic şi de energie psihică făcută în acel prim joc al finalei. În consecinţă startul partidei nu a mai avut „focurile de artificii” de luni, United şi Autobergamo începând mai bine aşezate în apărare şi mai temătoare de atacurile adverse. Două şuturi ale lui Cristi Matei şi o lovitură de cap a lui Moldoveanu au fost singurele încercări ofensive, destul de timide, din primele cinci minute. Întâia breşă din defensiva adversă o găseşte Ignat cu o pasă pentru Cesar Ribeiro, scăpat singur cu portarul, însă Wellington intervine excelent, continuându-şi prestaţia bună între buturile gălăţene. Gazdele încearcă să dea replica imediat, însă contraatacul lui Cojoc se termină cu un şut pe lângă poartă. Lascu încearcă şutul de la distanţă în două rânduri, după care în minutul 7 vine deschiderea scorului, la o fază care nu anunţa mare lucru. Robert Matei pierde o minge la mijlocul terenului, e depăşit de Moldoveanu, care trimite o pasă pentru Lascu şi acesta găseşte surprinzător culoarul dintre Iancu şi Ignat, înscriind pe mijlocul porţii devene. Un moment psihologic important al întâlnirii se consemnează în minutul 9: un contraatac periculos purtat de Moldoveanu este blocat de Ferreira, însă balonul ajunge la Lascu, care trimite în bară, urmează în aceeaşi fază o contră a devenilor prin Obadă, care îl găseşte excelent pe Nuno Coco şi acesta aduce egalarea.

Gălăţenii acuză şocul din plin şi Autobergamo încearcă să profite. Lovitura liberă executată de Ferreira şi blocată de parada lui Wellington, voleul superb al lui Cristi Matei de puţin pe lângă bară şi marea ocazie de la lovitura liberă bătută de Cristi Matei pentru Ferreira cu şutul acestuia care îl loveşte în drumul spre gol pe Nuno Coco, aflat aproape de linia porţii adverse, anunţau golul doi al Devei. Reuşita vine aproape inevitabil în minutul 14, când Cristi Matei, pe partea dreaptă de atac, scoate un balon la şut pentru Ferreira şi aceasta nu iartă: 1 – 2. În acelaşi minut Deva putea majora diferenţa, însă Nuno Coco şi Robert Matei îl iau la ţintă pe Wellington într-o singură fază.

Un lucru cel puţin ciudat se petrece însă pe finalul primei reprize: după ce United ajunge la cinci greşeli de echipă, în timp ce Autobergamo avea două când mai erau şase minute de jucat, încep să curgă faulturile acordate gazdelor – unele dintre ele extrem de uşor dictate, ca să nu spunem inexistente – astfel că devenii ajung ei în nici trei minute la şase greşeli. Penalitatea de la 10 metri este transformată imparabil de Lascu şi e 2 – 2, scor care nu se mai modifică până la pauză.

Au ieşit la rampă Nuno Coco şi Robert Matei

Imediat după reluarea jocului şi-a început recitalul Nuno Alexandre Moreira Vieira „Coco”, jucătorul ajuns la 35 de ani şi jumătate, dar care şi la această vârstă oferă futsal la superlativ. Mai întâi îl găseşte cu o pasă pe Obadă singur cu portarul, dar Wellington apără din nou, apoi înşiră cu un dribling superb apărătorii adverşi ca pe mărgele, îşi face frumos şutul, însă balonul trece milimetric pe lângă poartă. Ferreira caută şi el golul, dar şutul său şterge transversala şi iese în aut, voleul lui Robert Matei este puternic, dar ocoleşte de puţin poarta. United nu se mai vede în joc mai bine de jumătate din repriza secundă, devenii fiind autoritar la cârma partidei. Robert Matei – şut în Wellington, Cristi Matei în două rânduri, Obadă – centrare pentru nimeni din poziţie bună, iarăşi Robert Matei – preluare bună, trecere de adversar, însă balon scăpat de sub control în momentul şutului şi Cesar Ribeiro – singur cu portarul după pasa lui Ignat nu obţine decât un corner au pe rând şansa golului trei pentru Autobergamo.

Gălăţenii „învie” abia în minutul 32, când Crăciun trimite o minge periculoasă prin faţa porţii lui Iancu. Un minut mai târziu, total împotriva cursului jocului, gazdele trec din nou la conducere pe tabelă: Moldoveanu şutează de la distanţă, mingea trece de Iancu iar Ignat se încurcă cu Ferreira şi îşi trimite nefericit balonul în propria poartă.

Wellington îşi mai salvează o dată echipa la pătrunderea lui Ferreira, bine servit de Cristi Matei după o intercepţie a căpitanului Devei, după care Autobergamo trece în sistemul 5 + 0. Cu cinci minute înainte de final Nuno Coco îl găseşte pe Cristi Matei în apropierea porţii adverse la o fază identică cu cea de la golul devean din ziua precedentă, însă de data aceasta reuşita nu mai vine. Se face dreptate însă, după întreg aspectul meciului, în ultimele patru minute, când doi jucători decisivi ai lui Autobergamo fac diferenţa. Robert Matei îi pasează lui Nuno Coco şi acesta găseşte aproape incredibil spaţiul dintre bară şi portarul gălăţean la colţul scurt, pentru 3 – 3 în minutul 36. Un minut mai târziu, tot Robert Matei recuperează o minge în jumătatea adversă, îi pasează lui Nuno, acesta condimentează faza cu un dribling şi îi retrimite lui Robert Matei, care catapultează balonul în vinclul porţii lui Wellington cu un şut pe care nu îl apăra nici un portar din lume.

Ultimele zvâcniri ale gazdelor – voleu Moldoveanu, şuturi peste poartă ale lui Crăciun şi Lascu – nu le aduc acestora şi golul, în schimb în ultimele secunde, când United era în 5 + 0, Nuno Coco trimite din jumătatea proprie în poarta goală a gălăţenilor şi stabileşte scorul final al întâlnirii.

E 1 – 1 la general şi practic finala s-a transformat din “cel mai bun din cinci” în “cel mai bun din trei meciuri”, cu imensa deosebire că acum avantajul jocului în plus pe teren propriu a trecut în tabăra deveană.

United Galaţi – Autobergamo Deva 3 – 5 (2 – 2)  

UNITED: Wellington – Cireş, Lascu, Burdujel, Moldoveanu, Cojoc, Crăciun, Apostol, Tudose, Al-Ioani, Borges. Antrenor David Asandei.
AUTOBERGAMO: Iancu, Toniţă – Ferreira, Nuno Coco, Cristi Matei, Robert Matei, Obadă, Tacot, Ignat, Cesar Ribeiro. Antrenor Florin Ignat.

Au marcat: Lascu (7, 17 – penalty), Ignat – autogol, respectiv Nuno Coco (9, 36, 40), Ferreira (14), Robert Matei (37)

Tags