glasul-hd.ro Web analyticsCultură

Astăzi, în prima vineri de după Paște, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol.

Potrivit tradiţiei creştine, de această sărbătoare se aruncă apă sfinţită peste animale, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.Mai mult, pentru a avea un an bogat, oamenii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

În tradiția populara, Izvorului Tamaduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai usor de găsit. Se spune că cei ce doresc să ştie dacă vor mai trăi în viitorul apropiat trebuie să pună o cană sub un nuc sau un soc şi dacă găsesc pământ pe fundul cănii ştiu că sfârşitul li se va apropia.

Din bătrâni se spune că de Izvorul Tămăduirii este bine ca oamenii să se spele cu rouă şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca. Iar în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acesta se făcea, cu sau fără martori, în casă, în gradini sau în jurul unui copac înflorit.

Back to top button