glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Anul 2019 se anunţă unul de foc pentru atletismul devean

Concursul internaţional Romanian Master Atletic, Campionatele Naţionale, Campionatul Naţional Universitar, Campionatul Balcanic, Jocurile Europei, Campionatul Mondial Universitar, Campionatul European, Campionatul Mondial sunt doar cele mai importante concursuri interne şi internaţionale din 2019 în care vor fi angrenaţi atleţii deveni.

Care sunt perspectivele şi obiectivele acestora am aflat de la profesorul Nicolae Alexe, antrenor la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva, într-un dialog purtat de acesta cu mass-media. Atleţii din grupa sa au reluat pregătirile încă din 3 ianuarie, asta după ce au intrat în vacanţă pe 31 decembrie 2018 – iată dar că performanţa sportivă cere într-adevăr sacrificii, nu e doar o vorbă goală.

La sfârşitul acestei săptămâni este programat primul concurs

„Cu pregătirea stăm bine în această perioadă, ţinând cont că ultimul antrenament din anul trecut l-am făcut pe 31 decembrie, iar primul pe anul acesta în 3 ianuarie. Săptămâna aceasta, în 19 şi 20 ianuarie, vom participa la prima competiţie atletică a anului, ediţia 2019 a Romanian Master Atletic de la Bucureşti, concurs de sală. O săptămâna mai târziu, la Bacău este programată etapa întâi a Campionatului Naţional de seniori, tineret şi juniori I, care contează totodată şi pentru Campionatul Naţional Universitar.
Acestea sunt pentru noi concursuri de pregătire, după care vom participa în 6 şi 7 februarie la Campionatele Naţionale de la Bucureşti, care constituie etapă de calificare pentru Campionatele Europene de la Glasgow şi pentru Balcaniada de sală de seniori de la Istanbul”, a spus profesorul Nicolae Alexe.
Referitor la atletele de la CNS Cetate pe care le pregăteşte şi de la care speră la evoluţii bune în acest sezon, antrenorul devean ne-a declarat: „Florentina Marincu-Iuşco a trecut peste supărarea de la Berlin, unde nu şi-a realizat obiectivul propus la acele Europene. Pentru Campionatul European de la Glasgow din acest an Florentina are deja realizat baremul de 6.50 metri încă de anul trecut, trebuie doar să îl reconfirme. Pentru Campionatele Mondiale de la Doha din toamnă baremul este mult mai tare, de 6.75 m, dar poate fi realizat pe tot parcursul acestei perioade, până în luna august. În ceea ce o priveşte pe Giorgiana Timu, şi ea este bine şi sper într-o participare bună a ei la Balcaniada de juniori şi la Campionatele Europene de juniori I, ea fiind încă junioară II.”

Atletismul românesc poate avea şanse în competiţiile majore

În ceea ce priveşte actuala orientare a Federaţiei Române de Atletism, aceea de a avea grijă ca tinerii să participe la competiţiile de mare anvergură pentru a putea avea şi performanţe, profesorul Nicolae Alexe s-a arătat încrezător în succesul acestei iniţiative.
„E bine că se încurajează participarea la competiţiile internaţionale a tuturor celor care au baremurile de calificare. Cred că, în perspectivă, atletismul românesc va avea şanse de medalii la Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Eu ţin să mulţumesc din nou pe această cale celor care ne-au sprijinit în 2018 să participăm la toate competiţiile la care am avut baremul de calificare obţinut. Sperăm să fie alături de noi şi în 2019, un an foarte greu, cu multe competiţii majore, una chiar de calificare la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo.
În rest, îmi doresc sănătate şi numai rezultate bune. Este un an important cu multe competiţii internaţionale: Campionatele Europene şi Campionatele Mondialele Universitare pentru seniori, Jocurile Europei, Balcaniada şi, nu în ultimul rând, Campionatele Mondiale de seniori care vor avea loc în perioada septembrie – octombrie la Doha, în Quatar”, a adăugat antrenorul de la CNS Cetate.