glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Anchete în urma unui incendiu de la o fabrică de mase plastice din Hunedoara

Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția desfășoară ample anchete în urma unui incendiu foarte puternic, care a avut loc duminică seara, în apropiere de Hunedoara. Flăcările au mistuit aproximativ 1.000 de metri pătrați din incinta unei fabricii de mase plastice, iar fumul gros s-a putut observa de la o distanță de 10 kilometri.  

Flăcările au cuprins un depozit în care se aflau deșeuri. Un muncitor a ajuns la spital, dar a suferit arsuri ușoare. Fumul gros degajat s-a răspândit rapid, atât deasupra Hunedoarei, cât și deasupra Devei și a satelor din împrejur și a creat panică printre locuitori. Pompierii au reușit însă să oprească extinderea incendiului și la hala de producție din apropiere. O echipă de la Garda de Mediu s-a deplasat, duminică noaptea, la fabrica Euroflex, din apropierea municipiului Hunedoara, deoarece norul de fum s-a ridicat la mare înălţime putând fi văzut de la o distanţă de aproximativ 10 kilometri. Reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului au fost și ei prezenți la fața locului. „Am prelevat probe de aer pentru a vedea nivelul de noxe evacuate în atmosferă ca urmare a incendiului, iar mâine o să le prelucrăm și o să le dăm publicității”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Nu aveau hidranți funcționali

Aproape 30 de pompieri cu șase autospeciale au intervenit timp de patru ore, continuu. Intervenția a fost îngreunată de faptul că hidranții aflați în interiorul obiectivului erau dezafectați, pompierii fiind nevoiți să realizeze alimentarea cu apă în sistem navetă, de la cel mai apropiat hidrant funcțional. „Concomitent cu desfășurarea operațiunilor de stingere, echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unui muncitor de pe platforma industrială, ce a suferit arsuri de gradul 1 la gamba stangă și l-au transportat la UPU Hunedoara. Operațiunile de stingere au fost coordonate la fața locului de inspectorul-șef al I.S.U. Hunedoara. Cauza probabilă de producere a arderii este în curs de stabilire”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara a deschis o anchetă în acest caz. „Se fac cercetări pentru distrugere din culpă prin incendiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Năstase.

Garda de Mediu: „În mod clar, au fost nereguli”

Miercuri, reprezentanții societății comerciale Euroflex au fost invitați la sediul Gărzii de Mediu. Firma riscă să fie amendată pentru neregulilele care au dus la incendiul puternic. „Incendiul de la Hunedoara a fost lichidat în jurul orei 23. Noi am fost și a doua zi pe teren (luni), să vedem pe lumină ce este acolo. Am verificat amplasamentul, am lăsat o invitație, iar mâine (miercuri) o să încheiem o notă de constatare și în cazul în care mai descoperim alte nereguli, societatea este pasibilă de a fi sancționată. Așteptăm și rezultatele analizelor de la Agenția pentru Protecția Mediului. Încă nu am văzut raportul de intervenție al ISU Hunedoara, dar este posibil ca și cauza producerii incendiului să fie una accidentală. Acolo este o societate care reciclează deșeuri de materiale plastice, folie de polietilenă. Ei sunt colectori de astfel de deșeuri de la diverse societăți care le generează, și au un flux tehnologic prin care produc folie de polietilenă pentru sere, solarii, pungi de unică folosință, tot ce este din folie”, a declarat Daniel Iacob, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara. Întrebat dacă la prima vedere a fost descoperită vreo neregulă în activitatea societății, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara spune: „Din moment ce s-a produs acel incident, sigur s-a produs ca urmare a unei nereguli. Ei trebuie să dețină un plan de prevenire, combatere, dar după ce s-a întâmplat acolo este clar că sunt și nereguli”.

Firma Euroflex procesează peste 1.000 de tone de deșeuri de polietilenă anual și produce o serie largă de ambalaje pentru diferitele ramuri ale industriei românești.