glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Amânare pentru 12 iunie în dosarul de revizuire al lui Mircia Muntean

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a cerut instanței supreme revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la patru ani, cu suspendarea executării pedepsei, fiind acuzat de „abuz în serviciu”. Primul termen de judecată a avut loc ieri, iar instanța a amânat pronunțarea unei soluții pentru luna iunie.

Magistraţii vor soluţiona cererea de revizuire depusă de primarul Devei, Mircia Muntean, împotriva sentinţei prin care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, în data de 12 iunie. Recent, edilului Devei i-a fost respinsă o cerere de contestație la executare, atât în instanţa de fond, cât și în cea de recurs. Contestația făcea referire la aceeași sentință de condamnare la patru ani cu suspendare, pronunțată de ÎCCJ, dar Tribunalul București, respectiv Curtea de Apel București, nu a luat în discuție fondul cauzei. Printr-un comunicat de presă dat publicității, Mircia Muntean a lămurit circumstanțele în care a fost respinsă „contestația la executare” și de ce tocmai acest „eșec” îi deschide calea spre revizuirea sentinței atacate. Din dezbaterea asupra contestației la executare, apreciată ca fiind nefondată, dar admisibilă de către Tribunalul București și Curtea de Apel București, a rezultat că o cerere de chemare în judecată cu privire la aspecte de fond este de competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, motiv pentru care pe rolul Curții este înregistrată cererea de revizuire ce face obiectul Dosarului nr. 877/1/2017”, este menționat în comunicat.

Instanța va ține cont de decizia Curții Constituționale

Magistrații ÎCCJ vor lua în discuție cererea de revizuire, ținând cont de Decizia nr. 405/2016 a Curții Constituționale, care nuanțează definiția infracțiunii de „abuz în serviciu”, pentru care a fost condamnat Mircia Muntean. Curtea Constituțională a dat, în luna iunie 2016, o decizie conform căreia „abuzul în serviciu” este parțial neconstituțional, și care ar putea să-l ajute pe primarul ales al Devei. Edilul avea posibilitatea să ceară revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, tocmai pentru „abuz în serviciu”. În motivarea sentinței, judecătorii Înaltei Curți, în sentință, au reținut că Mircia Muntean a „întocmit defectuos” acte administrative. Adică, exact termenul pe care, în luna iunie a anului 2016, Curtea Constituțională a decis să îl înlocuiască din textul legii. Conform unui comunicat transmis presei de Mircia Muntean, „până la soluționarea cererii de revizuire, toate efectele hotărârilor judecătorești sunt suspendate prin hotărârile magistraților competenți, iar după soluționarea revizuirii, aceste măsuri încetează conform dispozițiilor magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Tags