glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăComunitate

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Vești bune pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița din județul Hunedoara. În perioada 2018-2020, vor beneficia de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susținere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele respective către un procesator.

 

La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei și crescătorii de porci din rasele precizate și procesatorii/alte persoane juridice care desfășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii. Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim doi și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

 

Condiții de eligibilitate

 

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar; să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică; să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim doi și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract; să livreze minimum 50 la sută din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minimum 130 kg/cap; să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010.

 

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele respective și procesatorii pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la Direcția pentru Agricultură Hunedoara.