glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

„Ai șansa să te întorci la școală”, caravană de informare a învățământului profesional și tehnic

Elevii și părinții din județul Hunedoara vor putea afla toate beneficiile învățământului profesional și tehnic în cadrul unei caravane de informare și promovare intitulată „Ai șansa să te întorci la școală”. Acțiunile de informare vor fi derulate de inspectori școlari în parteneriat cu agenţi economici.

 

Strategia de dezvoltare a învățământului preuniversitar hunedorean include între țintele strategice și „promovarea unor măsuri dinamice pentru accesul la educaţie al tuturor copiilor şi elevilor”. Plecând de la această premisă, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Hunedoara derulează în perioada martie-mai campania de promovare a învățământului profesional și tehnic intitulată „Ai șansa să te întorci la școală”. Scopul acestei campanii este de a reduce și de a preveni părăsirea timpurie a școlii prin programul „A doua șansă”. „Este ediția a II-a a caravanei și are două mari obiective: unul este de a promova învățământul profesional și tehnic și cel dual, de a încerca să schimbăm mentalitatea elevilor și a părinților despre această formă de învățământ, iar cel de-al doilea constă în readucerea la școală a tuturor celor care au părăsit timpuriu învățământul și nu și-au finalizat studiile. Acțiunile din cadrul caravanei vor începe în 19 martie și se vor derula până în luna mai. Spre deosebire de anul trecut, de această dată vom merge prin toate școlile gimnaziale rurale și urbane din județ, unde ne vom întâlni cu părinții și elevii ca să le prezentăm exact ce înseamnă învățământul dual și profesional și tehnic, dar și programul <A doua șansă>. Sesiunile de informare vor fi susținute de inspectori școlari, profesori ai școlilor și liceelor tehnologice și agenți economici. Aceștia din urmă le vor prezenta elevilor avantajele învățământului profesional și care sunt posibilitățile de angajare după ce își finalizează formarea prin învățământul liceal sau profesional”, a declarat inspector școlar de specialitate pentru ÎPT în cadrul IȘJ Hunedoara, Dana Luiza Cioară.

 

Beneficiile învățământului profesional și tehnic

 

Elevii care urmează învățământul profesional și tehnic au posibilitatea să acumuleze experienţa practică prin pregătirea în grupe de lucru, sub supravegherea unui tutore de practică fără de care nu poate îmbrăţişa o meserie şi va fi pregătit pentru a se adapta mai bine şi mai repede cerinţelor unui loc de muncă. În plus, fiecare elev care intră în învățământul profesional primește o bursă de 200 de lei pe lună. Elevul are tutore de practică de la angajator, iar la finalizarea studiilor elevul primește un certificat de calificare nivel III în cadrul european al calificărilor, recunoscut în orice stat european. La învățământul dual, elevii fac practica la agentul economic, deci se pregătesc direct la locul de muncă. Este un tip de învățare learning by doing (învăț făcând). Practic, elevul are contact direct cu agentul economic, învață ce este disciplina la locul de muncă, modul în care colaborează în echipă, își dezvoltă alte competențe decât cele în sistemul clasic de învățământ. Totodată, beneficiază de o bursă suplimentară din partea agentului economic de încă 200 de lei, cel puțin egală cu bursa acordată de stat.